Poslovna scena
StoryEditor

Žderić osuđen zbog krivotovorenja

31. Siječanj 2013.

Općinski sud u Splitu danas je nepravomoćno na šest mjeseci zatvora s rokom kušenje od dvije godine osudio direktora građevne tvrtke Konstruktor-Inženjeringa zbog krivotvorenja isprave kojom je, po optužnici, pokušao dokazati da ga je Slobodna Dalmacija svojim pisanjem oklevetala i time oštetila tvrtku, za što je tražio odštetu od 1,7 milijarda kuna.

Žderić je u prosincu 2005. Općinskome sudu u Splitu podnio tužbu protiv splitskoga dnevnog lista radi naknade štete i pritom je, po navodima iz optužnice Općinskoga državnog odvjetništva, priložio krivotvoreni dopis u kojem je lažno navedeno da je zbog pisanja Slobodne Dalmacije izgubio veliki posao u Libiji.

U navodnom dopisu libijskoga Glavnog vijeća za promet, za koji je u sudskom postupku utvrđeno da ga je Žderić krivotvorio, bilo je navedeno da je ponuda Konstruktora poslana na natječaj za gradnju ceste u Libiji odbijena zbog članka objavljenog u splitskoj tiskovini u kojemu je Žderić optužen za malverzacije vezane uz privatizaciju te tvrtke.

Žderić je u svojim medijskim istupima 2007. godine tvrdio kako je, zbog članka u Slobodnoj Dalmaciji, Konstruktor izgubio posao u Libiji vrijedan 1,5 milijarda eura te da u sudskom postupku traži odštetu od deset posto, to jest oko 1,7 miljarda kuna.

To je druga nepravomoćna šestomjesečna zatvorska kazna Žderiću. U lipnju 2012., također na splitskome Općinskom sudu, nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog sudjelovanja u nezakonitoj privatizaciji Konstruktora.

20. travanj 2024 03:03