Poslovna scena
StoryEditor

Žestoka konkurencija utjecala na poslovanje Vipneta

14. Studeni 2012.

U prvih devet mjeseci 2012. poslovanje Vipneta bilo je pod snažnim utjecajem negativnih makroekonomskih kretanja kao i žestoke konkurencije na mobilnom tržištu.

Unatoč tome, prihodi u prvih devet mjeseci ostaju stabilni i iznose 313,9 milijuna eura, a bez negativnog utjecaja tečajne razlike prihodi bi bili veći za 4,2 milijuna eura, javljaju iz Vipneta.

Konsolidirana EBITDA je u prvih devet mjeseci porasla za 9,5 posto i iznosi 114,1 milijuna eura zbog doprinosa iz područja fiksnih i televizijskih usluga te manjih troškova poslovanja. Konsolidirana operativna dobit je u prva tri kvartala porasla za 16,1 posto i iznosi 63,7 milijuna eura uz zadržavanje stabilnog udjela u vrijednosti tržišta. Vipnet je u prvih devet mjeseci investirao 40,9 milijuna eura, što je porast od čak 58 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prvenstveno zbog povećanih ulaganja u fiksne broadband tehnologije te moderan poslovno-tehnološki objekt

-Smatram ovo vrlo dobrim rezultatom u trenutnom gospodarskom okruženju. Zacrtani smjer pružanja kompletnih komunikacijskih rješenja nastavljamo i dalje nedavnim predstavljanjem fiksnih televizijskih usluga na nacionalnoj razini. Osim dobrih financijskih pokazatelja, posebno sam zadovoljan podrškom korisnika izraženom kroz istraživanje Best Buy Award prema kojem Vipnet nudi uvjerljivo najbolji omjer cijene i kvalitete za svoje poslovne korisnike – rekao je Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta.

Prosječni mjesečni prihod po korisniku (ARPU) u trećem kvartalu 2012. smanjen je za 4,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani i iznosi 12,8 eura, što je posljedica cijelog niza dodatnih pogodnosti za korisnike koje su se ogledale kroz recesijskim vremenima prilagođene tarife te zbog smanjenja cijena terminacije poziva. Istovremeno, prosječni prihod po liniji (ARPL), koja uključuje fiksne glasovne usluge, internet i TV usluge, u trećem kvartalu ove godine porastao je za 10,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani te iznosi 23,8 eura zbog sve većeg broja korisnika koji uzimaju više fiksnih usluga kroz pakete.

Konsolidirane financijske rezultate Vipneta objavila je danas i Telekom Austria Grupa u Beču.

Austrijska telekomunikacijska kompanija Telekom Austria izvijestila je u srijedu da joj je temeljna dobit u trećem tromjesečju ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na isto razdoblje lani zahvaljujući smanjenim troškovima poslovanja i dobrim rezultatima odjela fiksne telefonije.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 410 milijuna eura, u odnosu na prošlogodišnjih usporedivih 413 milijuna. Prihodi su pak smanjeni 1,3 posto, na 1,1 milijardu eura. Oštra konkurencija četiri mobilna operatera na malom austrijskom tržištu i regulatorno rezanje cijena u Bugarskoj uzeli su svoj danak.

-Pooštrena konkurencija na glavnim tržištima grupe Telekom Austria, poput Austrije, Bugarske i Hrvatske, dovela je do daljnje erozije cijena a očekuje se da će se nastaviti i u doglednoj budućnosti-, objavila je kompanija u priopćenju.

U grupi pritom napominju da su viši prihodi u Bjelorusiji i na nekim manjim tržištima djelomično neutralizirali pad u Austriji, Hrvatskoj i Bugarskoj, gdje je njihove rezultate pogodilo regulatorno smanjenje naknada za pristup mrežama.

Operativni troškovi smanjeni su u promatranom razdoblju za 18,1 milijun eura, uglavnom u Austriji, gdje se željno očekuje prosinačka odluka Europske unije o tome može li se industrija konsolidirati na tri operatera.

Kompanija je potvrdila prognozu za ovu godinu, koju je snizila ovog kolovoza, kao i namjeru isplate dividende dioničarima u iznosu od pet eurocenti po dionici za ovu i iduću godinu.

29. travanj 2024 02:26