Poslovna scena
StoryEditor

Zlatna kuna za najbolja poduzeća

06. Svibanj 2014.

Unatoč tome što je u obraćanju gospodarstvenicima okupljenima u Županijskoj komori Karlovac govorio o nužnosti uspostave porezne i svake druge sigurnosti radi privlačenja ulagača, novi predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović nije nipošto htio komentirati smjenu ministra financija Slavka Linića.

Čelnik HGK kazao je kako je stjecanje takvih priznanja kao što je Zlatna kuna tim veće što su uspješni poslovni rezultati ostvareni u vrijeme teške ekonomske krize, te istakao kako je i sam došao iz tvrtke koja se prije nekoliko godina okitila Zlatnom kunom.

Sa svog nedavnog poslovnog puta u Turkmenistanu Burilović je donio utisak da tamo ima mjesta za hrvatsko gospodarstvo u infrastrukturnim poslovima i IT sektoru, te je uvjeren da diplomacija fokus svojega djelovanja mora prebaciti s odrađivanja protokolarno-kurtoaznih susreta na ono što se naziva gospodarskom diplomacijom.

Potkrepljujući važnost industrije za gospodarske rezultate Karlovačke županije, Zlatko Kuzman, predsjednik ŽK Karlovac istaknuo je da je ponajviše zahvaljujući odličnim rezultatima najvećih poduzeća ublaženo pogubno recesijsko kretanje. U odnosu na godinu ranije nezaposlenost u Karlovcu smanjena je za čak 3,2 posto u istom razdoblju, dakle bez utjecaja sezonskog zapošljavanja. U izvozu Karlovačke županije, koja ima bolje rezultate od državnog prosjeka, čak 41 posto je udio metaloprerađivačke branše, a 30 posto otpada na strojeve i uređaje, kazao je Kuzman, ali upozorio da je nedopustivo da na državnoj razini nedostaje strategija industrijskog razvoja.

U takvim uvjetima među malim poduzećima pobjednik na osnovi rezultata u 2013. godini je Kaplast iz Kuplenskog u općini Vojnić, koja je svojim nosiljkama za pića preuzela 70 posto tržišta zemalja bivše Jugoslavije, čemu treba dodati i širenje plasmana i na tržišta Češke, Mađarske, Italije, Austrije i Rumunjske.

Uz kontinuirani tehnološki razvoj i širenje asortimana na proizvodnju ambalaže za prehrambene proizvode, te uvođenje robotizacije u pogone, Kapast vlasnika Želimira Feitla čak je 62 posto svoje proizvodnje plasirao na izvozna tržišta.

Među srednjim poduzećima pobjednik je Kelteks, koji je usavršivši specifičnu proizvodnju mrežica iz staklenih vlakana za raznovrsnu namjenu u građevinarstvu i cestogradnju, kao i program specijalnih tkanina za industriju kompozitnih materijala s primjenom u proizvodnji plovila, skija, vjetrenjača i autoindustriji.

Vlastitim razvojem i inovacijom, te suradnjom s renomiranim inozemnim tvrtkama razvijena je linija proizvoda CRS by Kelteks (Concrete reinoforcement solutions) kao noseća u proizvodnji tekstil-beton panela na bazi karbonskih, bazaltnih i staklenih vlakana, te upravo zaključeni izvozni poslovi tog programa u SAD.

Među velikima pobjedu je odnio HS Produkt. Podatak o prošlogodišnjem rekordnom izvozu od preko 500 tisuća pištolja treba biti tek uvod u ono što slijedi velikoserijskom proizvodnjom jurišne puške, te ostvarenjem daljnjih planova u koje treba uračunati i gradnju tvornice streljiva.

30. travanj 2024 09:06