Tržište kapitala
StoryEditor

Alibaba - najgora dionica, ali vrijedna ulaganja

20. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Od 81 globalnih dionica s tržišnom vrijednošću većom od 100 milijardi dolara, Alibaba je u kategoriji najgore dionice za 2014. godinu.

Alibaba, najveća kineska e-trgovina, u rujnu prošle godine izašla je na burzu s inicijalnom javnom ponudom dionica po cijeni od 68 dolara i vrlo brzo porasle su za 75 posto. Cijena dionice dosegla je čak 119,15 dolara s obzirom da su ulagači bili jako zainteresirani za kupovinu zahvaljujući dobrim vijestima iz tvrtke, kao što je bilo primjerice izvješće o poslovanju iz drugog kvartala ili rekordna prodaja na takozvani Dan samaca, iznimno popularni događaj u Kini. No, od studenog prošle godine, cijena dionice pala je za 27 posto zbog slabih rezultata prodaje izvan Kine i poslovnih rezultata za treći kvartal koji su zabilježili pet-postotni pad prodaje. Unatoč tome, Alibabina dionica vrijedna je ulaganja.  

- Bez obzira na snažan pad vrijednosti dionice, otvaraju se mogućnosti za trgovce koji ‘igraju‘ i kratkoročno i dugoročno. Tehnička analiza ukazuje da postoje pritisci na cijenu dionice, ali najnoviji potezi pokazuju konsolidaciju na oko 85 do 90 dolara. Ako se ne dogode izvanredni potresi, dionica nudi mogućnosti za dugoročne poteze - poručuje Peter Garnry, rukovoditelj strategije za trgovanje dionicama u Saxo Banci.

Jedan od razloga za kupiti dionicu Alibabe svakako je činjenica da se radi o tvrtki na burzi koja je u kategoriji takozvanih ‘mega cap‘ dionica, s očekivanim rastom godišnjeg prihoda od oko 40 posto u nadolazećim godinama zbog sve veće zastupljenosti i zanimanja korisnika za online i mobilnu trgovinu u Kini i ostatku svijeta.

Visoke EBITDA marže s još većim potencijalom su još jedan plus, a analitičari očekuju da će one polako doći i do 60 posto što je blizu marži koje danas ima Facebook. Posljednji, ali ne i najmanje važan razlog je prepoznatljivost brenda. Alibaba danas drži oko 80 posto tržišta u Kini i činjenica da su bili prvi na tržištu osigurala im je snažnu prepoznatljivost i lojalnost korisnika u ekosustavu e-trgovine što je najjača obrana od svake konkurencije.

Sklonost ulagača može se promijeniti samo ako brojke iz Kine i dalje ne budu dobre ili zbog pritisaka na procijenjenu vrijednost. Posljednje bi se moglo dogoditi s obzirom da se investitori znaju prebacivati s dionica koje imaju snažan rast i veliku vrijednost na one za koje smatraju da imaju racionalniju procjenu rasta i vrijednosti, kao što su Facebook, Gilead Sciences, Apple, Amazon, Google ili Novo Nordisk.

Dionicom Alibabe trguje se procijenjenim 12-mjesečnim multiplikatorom EV/EBITDA od 25,9x. Za usporedbu, multiplikator Facebooka je 19,1x, Amazona 19,9x, Applea 7,8x, Googlea 10,3x, Tencenta 21,6x i Gilead Sciences 9x, a Alibaba od njih ima i niži prosječni povrat na uloženi kapital (ROIC). Valuacija u odnosu na Tencent je dodatni faktor da takozvani ‘bear‘ ulagači povuku dionicu na još nižu vrijednost, smatra Garnry i dodaje da bi se slabi rezultati iz trećeg kvartala mogli preliti i na Q4 izvješće koje se očekuje u svibnju jer, kako se čini, prioriteti Alibabe nisu zadovoljiti Wall Street u kratkoročnom smislu. Tvrtka naime snažno investira u mobilnu infrastrukturu.

S obzirom na visoku valuaciju i cijenu dionica koja se kreće po ivici noža s oko 85 dolara, odnosno malo iznad razine koja se smatra ključnom, preporuka je trgovati dionicom Alibabe kroz financijsku izvedenicu ‘call opcije‘ kako bi se umanjio rizik, zaključak je analitičara iz Saxo Banke.

28. travanj 2024 02:08