Tržište kapitala
StoryEditor

Anemični pokazatelji iz kineskog gospodarstva srušili cijene dionica na Wall Streetu

14. Listopad 2015.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale jer su ulagače, ionako zabrinute zbog anemičnih poslovnih rezultata američkih kompanija, dodatno uznemirili novi loši gospodarski pokazatelji iz Kine.

Dow Jones oslabio je 49 bodova, ili 0,29 posto, na 17.081 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,68 posto, na 2.003 boda, a Nasdaq indeks 0,87 posto, na 4.796 bodova.

Nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, jučer su ulagače pokolebali novi anemični pokazatelji iz kineskog gospodarstva, koji potvrđuju da se rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva i dalje usporava.

Uvoz Kine, iskazan u jenima, pao je u rujnu 17,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, znatno više nego što se očekivalo, dok je izvoz oslabio 1,1 posto, nešto manje od očekivanja. Kako je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, njezino slabljenje moglo bi izazvati pad potražnje, pa su cijene sirovina pod pritiskom.

- Situacija u globalnom gospodarstvu i dalje pritišće tržišta, kao i slabost cijena sirovina. Kako nema nikakvih snažnih gospodarskih pokazatelja ili sjajnih poslovnih rezultata kompanija, ulagači su oprezni, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management.

Ulagači su oprezni i zbog sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija. Prva izvješća nisu impresionirala, a zbog niske cijene nafte, visokog tečaja dolara i slabljenja potražnje u svijetu, dobit američkih kompanija mogla bi pasti po prvi puta od globalne financijske krize 2009. godine. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pala za 4,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Očekuje se, također, pad prihoda kompanija, i to za više od 3 posto na godišnjoj razini.

Nakon zatvaranja tržišta, cijene dionice Intela pala je više od 3 posto jer je najveći svjetski proizvođač čipova smanjio procjene rasta prihoda od prodaje čipova u ovoj godini. Prihodi i dobit kompanije bili su u trećem tromjesečju nešto manji nego godinu dana prije, ali i nešto bolji od očekivanja analitičara.

JPMorgan Chase ostvario je, pak, u proteklom tromjesečju neto dobit od 6,8 milijardi dolara, znatno više od 5,5 milijardi u istom lanjskom razdoblju, ali manje od očekivanja.Prihodi najveće američke banke po aktivi pali su, pak, za 6,4 posto, na 23,5 milijardi dolara, pri čemu je dobit smanjena u tri od četiri njezina glavna područja poslovanja. Stoga je cijena dionice JPMorgana skliznula više od 1 posto.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenila 6,1 milijarda dionica, dok je prosječan dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 7,5 milijardi. I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 posto, na 6.342 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,86 posto, na 10.032 boda, a pariški CAC 0,97 posto, na 4.643 boda.

18. svibanj 2024 17:37