Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze ojačale na krilima dobre izvedbe Wall Street

28. Svibanj 2014.

Na azijskim burzama jutros su najvažniji indeksi porasli zahvaljujući snažnoj jučerašnjoj izvedbi Wall Streeta i dobrim američkim makroekonomskim pokazateljima, a zbog toga je i tečaj dolara ojačao nadomak najviše razine u zadnjih osam tjedana prema košarici valuta.

MSCI indeks dionica azijsko-pacifičke regije, izuzev Japana, jutros je porastao 0,4 posto, dok je tokijski Nikkei u plusu 0,3 posto, na 14.679 bodova.

Potražnju na tržištima s rizičnijom imovinom potaknula je snažna jučerašnja izvedba na Wall Streetu. Nakon što je u petak S&P 500 indeks prvi puta u povijesti dosegnuo 1.900 bodova, jučer se učvrstio iznad te razine, na 1.911 bodova, zahvaljujući naznakama jačanja najvećeg svjetskog gospodarstva.

Narudžbe za trajne proizvode u travnju su u SAD-u porasle treći mjesec zaredom, i to za 0,8 posto, dok se očekivao njihov pad. Taj podatak ide u prilog tezi da se na početku drugog tromjesečja gospodarstvo oporavlja nakon slabog prvog kvartala. Na to ukazuje i rast povjerenja potrošača u svibnju.

„Ohrabrujući američki pokazatelji potiču dobro raspoloženje među investitorima, dok se pripremaju za idući tjedan, kada se očekuje zasjedanje Europske središnje banke“, kaže Cho Byung-hyun, analitičar pri investicijskom društvu Tong Yamg Securities.

Predanost Feda da i dalje daje monetarne poticaje najvećem svjetskom gospodarstvu, kao i signali iz ECB-a da će poduzeti daljnje korake na popuštanju monetarne politike radi poticanja rasta u eurozoni, umirili su investitore.

Gospodarski optimizam potiče jačanje dolara

Jačanje gospodarskog optimizma na valutnim tržištima potaknulo je potražnju za dolarom. Tako je dolarov indeks .DXY danas dosegnuo 80.470 bodova, što je njegova najviša razina od početka travnja.

Američka valuta kreće se i blizu najviše razine prema jenu u zadnja dva tjedna od 102,145 jena, koju je dotaknula jučer. Jutros se na azijskim deviznim tržištima dolarom trguje po 101,91 jen.

Istodobno, euro je i dalje pod pritiskom prodaja nakon što je predsjednik ECB-a Mario Draghi ponovno izrazio oprez u vezi uporno niske inflacije u eurozoni, te najavio nove monetarne poticaje na bančinu zasjedanju 5. lipnja.

Tečaj eura jutros je stajao 1,3634 dolara, te je nadomak najniže razine prema dolaru od 1,3612 dolara, koju je dotaknuo jučer.

Uvjerenje investitora da su najveća svjetska gospodarstva na putu čvrstog oporavka, spustilo je i potražnju za zlatom, koje se smatra sigurnim utočištem za kapital u nesigurnim vremenima. Tako je cijena unce zlata danas pala na novu najnižu razinu u zadnjih 3,5 mjeseca, na 1.260,74 dolara.

02. svibanj 2024 00:54