Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze ojačale zahvaljujući usponu indeksa na Wall Streetu

14. Veljača 2014.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjem usponu burzovnih indeksa na Wall Streetu, dok je tečaj dolara prema euru pao na najnižu razinu u tri tjedna zbog slabih podataka iz američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 1,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,8 posto.

Jučerašnji rast burzovnih indeksa na Wall Streetu, unatoč slabijim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada i iz trgovine na malo, ohrabrio je azijske ulagače.

No, trguje se oprezno, dok su se na Tokijskoj burzi investitori odlučili na dobitonosnu prodaju, nakon nekoliko dana rasta cijena dionica.

Pozitivno je jutros na tržišta utjecao i podatak iz Kine o padu potrošačkih cijena u siječnju na najnižu razinu u sedam mjeseci, dok istodobno padaju i proizvođačke cijene.

„Očito je da inflacija ove godine neće u Kini biti problem. S obzirom na to, tamošnje vlasti imaju mogućnost veće fleksibilnosti u monetarnoj i fiskalnoj politici kako bi spriječile znatnije usporavanje rasta gospodarstva“, kaže Tim Condon, ekonomist u tvrtki ING.

A na valutnim se tržištima dolar našao pod pritiskom zbog slabih gospodarskih podataka.

Jučer je objavljeno da je promet u trgovini na malo u siječnju u SAD-u pao 0,4 posto, više nego što se očekivalo, dok je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna neočekivanom porastao za 8.000, na 339.000.

Premda analitičari vjeruju da su tako slabi podaci posljedica loših vremenskih prilika, a ne slabosti gospodarskih temelja, ulagači nisu sasvim sigurni u to, pa je američka valuta pod pritiskom.

Zbog toga se jutros tečaj eura kreće oko 1,3680 dolara, nedaleko 1,3692 dolara, najviše razine od kraja siječnja koju je dosegnuo jučer navečer.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena skliznula s jučerašnjih 102,05 na 101,70 jena.

Tečaj eura prema ‘japancu‘ stabilno se, pak, kreće na jučerašnjim razinama od oko 139,10 jena.

14. svibanj 2024 22:43