Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze pale drugi dan zaredom, euro oslabio

03. Siječanj 2014.

Na azijskim su burzama cijene dionica pale drugi dan zaredom, jer je ulagače razočarao jučerašnji pad burzovnih indeksa na Wall Streetu, dok je na valutnim tržištima euro oslabio.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 1 posto, što je posljedica pada cijena dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu između 0,3 i 1,8 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog blagdana ni danas ne radi, dok je ulagače na ostalim burzama razočarao loš početak nove godine.

Na Wall Streetu su cijene dionica jučer pale više od 0,8 posto, a kako su znatno su pali i europski burzovni indeksi, MSCI indeks 45 najvećih svjetskih burzi oslabio je 1 posto.

Već dulje vrijeme očekuje se korekcija cijena dionica nakon snažnog rasta u drugoj polovici prošle godine, pa se ulagači plaše da slijedi nekoliko za tržište težih tjedana ili možda čak i mjeseci.

Razočarao ih je i pad PMI indeksa aktivnosti u uslužnom sektoru Kine, nakon što je jučer objavljeno da je u prosincu oslabila i industrijska aktivnost u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Među najvećim je gubitnicima, drugi dan zaredom, južnokorejski Kospi indeks, što je posljedica daljnjeg pada cijene dionice Samsunga.

Zbog smanjenja procjena kvartalnih poslovnih rezultata, jučer je cijena dionice tog tehnološkog diva pala 5, a jutros daljnjih 1 posto, zaronivši na najnižu razinu od kolovoza.

Uz to, južnokorejskim kompanijama ne odgovara slabljenje jena, koje traje već dulje vrijeme, jer na taj način proizvodi japanskih kompanija postaju konkurentniji na svjetskim tržištima od njihovih.

A na valutnim se tržištima jen jutros ponešto oporavio, što je, kažu analitičari, samo posljedica korekcije nakon dugotrajnog pada njegova tečaja.

Jutros se cijena dolara kreće oko 104,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosila 105,30 jena. Tečaj eura potonuo je, pak, s jučerašnjih 144,80 na 142,20 jena.

Euro je oslabio i prema američkoj valuti, pa mu je cijena jutros skliznula na 1,3640 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,3750 dolara.

Klizanje eura posljedica je korekcije nakon njegova snažnog rasta u prošloj godini, kada je prema dolaru ojačao za 4,5, a prema jenu za 26 posto.

02. svibanj 2024 22:13