Tržište kapitala
StoryEditor

Azijske burze stabilne, pritisak na dolar popustio

28. Siječanj 2014.

Na azijskim su se burzama cijene dionica jutros stabilizirale, no trguje se oprezno jer se ulagači plaše da bi usporavanje rasta kineskog gospodarstva i smanjenje poticaja Feda moglo naštetiti tržištima u razvoju, koja ovise o izvozu i stranom kapitalu.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati balansirao na rubu pozitivnog i negativnog područja, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru i Južnoj Koreji ojačale između 0,1 i 0,4 posto.

U Australiji su pale, pa je jutros u jednom trenutku MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, zaronio na najnižu razinu u pet mjeseci. Ipak, kasnije se oporavio, pa je u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Premda su se tržišta smirila nakon tri dana oštrog pada, azijski ulagači i dalje su oprezni jer se očekuje da će ovoga tjedna američka središnja banka, drugi puta u dva mjeseca, smanjiti programe kupnje obveznica za daljnjih 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno.

Zbog toga se smanjuje likvidnost na financijskim tržištima, koja je proteklih godina podržavala rizičnije investicije na tržištima u razvoju, pa oštro padaju cijene dionica na tim tržištima, a pod pritiskom su i njihove valute.

Tim više što usporavanje rasta kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu, loše utječe na zemlje koje uvelike izvoze u Kinu, kao što su Brazil i Argentina.

„Mislim da svjetsko gospodarstvo neće biti ozbiljnije pogođeno posljednjim previranjima na tržištima u razvoju, no tržišta su nervozna“, kaže Ayako Sera, ekonomist u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Nervoza je tim veća jer se ulagači plaše korekcije cijena dionica na niže, nakon snažnog rasta prošle godine. Otvara se pitanje je li taj rast bio opravdan, s obzirom da poslovni rezultati kompanija nisu tako dobri kao što su se ulagači nadali.

Jučer su razočarali kvartalni rezultati Applea, zbog čega je oštro pala cijena dionice tog tehnološkog diva, a pod pritiskom su jutros i dionice azijskih dobavljača Applea.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizirao, nakon što je krajem prošloga tjedna bio pod snažnim pritiskom.

Tečaj američke valute prema japanskoj kreće se trenutačno oko 102,60 jena, dok je jučer u jednom trenutku zaronio na samo 101,77 jena, najnižu razinu od početka prosinca.

Dolar se stabilizirao i prema europskoj valuti, pa se cijena eura jutros kreće na jučerašnjim razinama od oko 1,3680 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj eura blago je porastao s jučerašnjih 140,30 na 140,45 jena.

14. svibanj 2024 17:23