Tržište kapitala
StoryEditor

Cijene europskih dionica na najnižim razinama u dva tjedna

10. Lipanj 2016.

Cijene europskih dionica u petak su skliznule na najniže razine u dva tjedna uslijed tvrdokornih zabrinutosti na političkom planu zbog čega su pod većim pritiskom bile dionice sektora čije je kretanje usko povezano sa stanjem u gospodarstvu.

Paneuropski FTSEurofirst indeks 300 vodećih dionica skliznuo je za 1,1 posto i oko 11 sati iznosio 1.325 bodova. Ranije je u jednom trenutku pao na 1.324 boda, najnižu razinu od kraja travnja. Indeks je od početka tjedna u minusu jedan posto, a pada drugi tjedan zaredom. Europski STOXX 600 indeks također je u minusu 1,1 posto.

Na najvećem gubitku oko 11 sati bio je frankfurtski DAX, skliznuvši za 1,64 posto, na 9.923 boda. Slijedi londonski FTSE, u minusu za 1,2 posto, na 6.156 bodova, te pariški CAC koji je skliznuo za 1,1 posto, na 4.356 bodova.

Najviše su bile pogođene cikličke dionice, poput onih europskog sektora osiguranja, bankarstva, graditeljstva i putovanja, čije su dionice oslabile u rasponu od 1,2 do 1,5 posto.

Dionice banaka Standard Life, Royal Bank of Scotlanda, Barclaysa i Prudential pojeftinile su u rasponu od 1,5 do 2,1 posto. Od pojedinačnih značajnijih gubitnica izdvaja se dionica njemačke zrakoplovne tvrtke Lufthansa, s padom cijene od oko četiri posto, nakon vijesti da se financijska direktorica Simone Menne sprema odstupiti s dužnosti.

Gubitnici u današnjem trgovanju zabilježeni su i u sektoru sirovina. Indeks energetskog sektora pritom je pao za 0,7 posto a sektora ruda za 0,5 posto, nakon pada cijena sirove nafte i industrijskih metala.

"Tržište je jačalo nešto više nego je trebalo tako da nije veliko iznenađenje da svjedočimo korekciji pred neke važne geopolitičke događaje koji nam predstoje u idućih nekoliko tjedana", kazao je Philippe Gijsels, čelnik odjela analize u banci BNP Paribas Fortis Global Markets.

U fokusu ulagača je prije svega predstojeći referendum na kojem će Britanci glasovati o ostanku ili odlasku iz Europske unije.

"Skorašnji britanski referendum koji se održava za manje od dva tjedna, nastavak slabog rasta u EU i uspon cijena nafte redom čini se uzimaju danak u europskim dionicama", mišljenja je Markus Huber, trgovac u tvrtki City of London Markets.

29. travanj 2024 18:43