Tržište kapitala
StoryEditor

Danas se očekuju poslovni rezultati Podravke

12. Veljača 2013.

Danas, kao i idućih dana, u fokusu ulagača na Zagrebačkoj burzi bit će financijska izvješća domaćih kompanija, a moglo bi se nastaviti i pojačano trgovanje dionicama turističkih, kao i tvrtki iz sastava Agrokora.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast. Crobex indeks porastao je jučer 1,10 posto, na 1.982 boda, najvišu razinu od 8. rujna 2011., kada je na zatvaranju iznosio 1.986 bodova.

Crobex10 skočio je, pak, 1,64 posto, na 1.104 boda, najvišu razinu od 4. kolovoza 2011., kada je na zatvaranju iznosio 1.146 boda. Redovni promet dionicama dosegnuo je 28,8 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego u petak. Najviše se jučer trgovalo dionicom Valamar Adrije. Uz promet od 3,65 milijuna kuna, cijena joj je skočila daljnjih 4,7 posto, na 162,80 kuna. Od početka godine ta je dionica poskupjela oko 50 posto.

U većem fokusu investitora bile su i dionice kompanija iz sastava koncerna Agrokor, vjerojatno pod utjecajem vijesti o mogućem interesu Agrokora za kupnju slovenskog Mercatora. Slovenske Finance jučer su objavile da koncern Agrokor i 10 investicijskih fondova ovih dana odlučuju o mogućoj predaji neobvezujućih ponuda za kupnju 53,18 posto dionica trgovačkog lanca Mercator.

Dionica Vupika poskupjela je 5,16 posto, Tiska 4,79 posto, Zvijezde 3,66 posto a Belja 1,03 posto.- Danas, kao i u ostatku tjedna, na domaćem će tržištu u najvećem fokusu investitora biti financijska izvješća kompanija. Danas se očekuju poslovni rezultati Podravke i Janafa. Očekujemo nastavak pozitivnog raspoloženja investitora - kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, u većem fokusu investitora i danas bi se mogle naći dionice turističkih tvrtki, kojima posljednjih dana cijene rastu.

A sa svjetskih tržišta ne stižu poticajne vijesti. Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno jer se burzovni indeksi, nakon šest tjedana neprestanog rasta, kreću na najvišim razinama u pet godina, a novih vijesti koje bi potaknule ulagače nije bilo.

Dow Jones oslabio je 0,16 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli 0,06 posto.

Na većini azijskih burzi jutros se, također, trgovalo mirno. Jedino su u Japanu cijene dionica snažno porasle jer se očekuje daljnje labavljenje monetarne politike i slabljenje jena.

I na europskim se burzama jutros trguje suzdržano.- Na europskim burzama cijene dionica mogle bi danas oslabiti, nakon što je Thyssen Krupp objavio da ove godine ne očekuju globalni gospodarski oporavak. Istodobno, američki indeksi već su na vrlo visokim razinama, a s obzirom da nema novih poticajnih vijesti, poslijepodne bi i na Wall Streetu moglo doći do negativne korekcije cijena dionica - zaključuje Franin.

18. travanj 2024 18:27