Tržište kapitala
StoryEditor

DAX indeks najutjecajniji, a S&P500 najsigurniji za ulaganje

10. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Trgovanje burzovnim indeksima na CFD-ije jedan je od najbrže rastućih načina ulaganja jer su ulagači posebno zainteresirani za prednosti koje im donose promjene u cijenama, a da zapravo ne posjeduju samu imovinu, odnosno dionice.

Na raspolaganju im je više od 20 burzovnih indeksa, ali nisu svi jednako popularni, kaže Emmanouil Lemonakis, rukovoditelj regije za centralnu i istočnu Europu u Saxo Banci i ističe da je njemački DAX (DAX.I) ulagačima najzanimljiviji jer su ga prepoznali kao najutjecajnijeg.

- DAX indeks čine 30 najvećih njemačkih tvrtki izlistanih na burzi vrijednosnih papira u Frankfurtu, kao što su BMW, Siemens i Adidas. S obzirom da je njemačko gospodarstvo najmoćnije u Europi, DAX ulagačima predstavlja mjerilo stvari za europsko tržište, s najboljom kombinacijom likvidnosti i volatilnosti – pojašnjava Lemonakis i dodaje da DAX obično određuje trendove s obzirom da se europska tržišta otvaraju prije onih u SAD-u i vrlo često S&P500 indeks prati već zacrtani DAX-ov trend za taj dan.

Primjerice, ako je DAX započeo dan po višim pokazateljima, vrlo je vjerojatno da će i S&P500 preko Atlantika slijediti taj trend. Ako S&P500 krene obrnutim smjerom od DAX-a, to je obično naznaka da će se dogoditi obrat u trendovima.

DAX, kao i drugi europski burzovni indeksi, izraženo reagiraju na ekonomske podatke, pa stoga primjerice ne čudi velika volatilnost za vrijeme ključnih trenutaka u grčkoj ekonomskoj krizi. Ipak, s obzirom da je privatni sektor vrlo malo uključen u grčki dug, DAX je i dalje vrlo zanimljiv indeks za praćenje. Tako je, bez obzira na pritiske zbog grčke krize, DAX i dalje na razini oko 11 500, a do kraja godine se očekuje da dosegne vrijednost od 13 000.

Za ulagače koji su zainteresirani u srednjoročna ulaganja, trenutno je najzanimljiviji Euro Stoxx 50 indeks (STOXX50E.I). Radi se o indeksu koji prati 50 dionica iz 12 država članica eurozone, s pristupom vodećim europskim ‘blue-chip‘ tvrtkama. Kako se radi o indeksu koji pokriva dionice iz Austrije, Belgije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Portugala i Španjolske, Euro Stoxx sve je više popularan jer se ulagači nadaju da će profitirati iz rasta koji se očekuje zbog programa Europske središnje banke s otkupom državnih obveznica. Indeks predstavlja neke od najvećih i najlikvidnijih dionica u Europi te je ujedno mjerilo općeg gospodarskog stanja u Europi. U indeks su uvrštene samo tvrtke koje su u potpunosti prihvatile euro kao valutu, a među njima su neki od najpoznatijih svjetskih brendova, kao što su Airbus grupa, Deutsche Bank, L‘Oreal, Unilever i drugi. Na Euro Stoxx 50 snažno je utjecala, primjerice, najava o grčkom referendumu i izgubio je oko 3,7 posto u startu, ali brzo se oporavio na vrijednost od oko 3 650 i do kraja godine se očekuje da dosegne 4 000, smatraju u Saxo Banci.

S druge strane, S&P500 jedan je od najpoznatijih indeksa u svijetu i čine ga 500 velikih tvrtki koje su izlistane na burzama NYSE ili NASDAQ. Predstavlja presjek poslovanja na burzama u SAD-u i time ‘zdravlje‘ američkog gospodarstva. Obično se smatra da je gospodarstvo SAD-a na putu oporavka ako je S&P500 u uzlaznom trendu.

- Iako je S&P500 uvijek zanimljiv ulagačima, trenutno se ne smatra ‘hot‘ investicijom već više kao privremeno utočište s obzirom na volatilnost na europskim tržištima. Naime, učinkovitost indeksa S&P500 manje je volatilna i ulagačima je jednostavnije predvidjeti njegove trendove i ponašanje s obzirom da je završio QE program u SAD-u i pozornost je usmjerena na Europu i krizu u Grčkoj – zaključuje E. Lemonakis i dodaje da je zato S&P500 postao zanimljiviji u odnosu na neke europske indekse te smatra da je svakom ulagaču važno razmisliti i planirati ulaganje upravo u taj indeks radi diverzifikacije portfelja.          

30. travanj 2024 05:57