Tržište kapitala
StoryEditor

Deutsche Bank: europskim bankama hitno treba 150 milijardi eura za iskupljenje

12. Srpanj 2016.

- Europa je iznimno bolesna i mora početi s rješavanjem svojim problema izrazito brzo, u suprotnom bi moglo doći do nesreće – izjavio je u nedjelju David Folkerts-Landau, glavni ekonomist Deutsche Banka, za njemački list Die Welt uz procjenu da u sustavu nedostaje 150 milijardi eura.

- Ja nisam prorok usuda, ja sam realist - kaže.

Prema njegovim riječima, EU hitno treba novi fond za iskupljenje, odnosno rekapitalizaciju onemoćalih banaka, posebice u Italiji gdje su one pod pritiskom 360 milijardi eura loših ili nenaplativih kredita.

- Ja ne očekujem drugu financijsku krizu kao u 2008., - rekao je. - Banke su danas značajno stabilnije i imaju više kapitala. Ono s čime smo sad suočeni je spora, dugotrajna spirala nadolje.

Navedena procjena je u skladu s Bloombergovim Europe 500 indeksom za banke i financijske servise koji je od početka godine zabilježio pad od 33 posto, da bi prošlog četvrtka završio na najnižoj razini u posljednjih sedam godina. Dionice Deutsche Banka su u istom razdoblju pale za 48 posto.

Banke su danas značajno stabilnije i imaju više kapitala. Ono s čime smo sad suočeni je spora, dugotrajna spirala nadolje.

Nacionalizacija

Philipp Hildebrand, potpredsjednik globalne američke korporacije za investiranje BlackRock Inc., je ranije ovog mjeseca sugerirao Europskoj komisiji da vladama dopusti privremeno preuzimanje udjela u bankama, na sličan način na koji je to dopustio SAD tijekom krize u 2008. godini unutar programa TARP (Troubled Asset Relief Program).

Pozivima na neku vrstu nacionalizacije prošle se srijede pridružio Lorenzo Bini Smaghi, bivši član izvršnog odbora Europske središnje banke, danas na čelu Societe Generale SA, rekavši da bi se talijanska bankarska kriza mogla preliti u druge dijelove Europe i da pravila koja priječe državnu pomoć bankama trebaju biti preispitana u svrhu sprječavanja većih previranja, piše Bloomberg.

Promatrači globalnih kretanja na tržištu kapitala bi procjenu o iznosu od 150 milijardi eura potrebnom za sanaciju i dokapitalizaciju europskih banaka mogli pronaći konzervativnom. One su do 2014. godine posudile više od 3 bilijuna dolara zajmoprimcima u tržištima u izranjanju, što je dobrim dijelom novac za koji nemaju pokrića osim u raskošnoj imaginaciji. Bloomberg je također upozorio na izloženost banaka kretanjima u, ovih dana bankrotu sklonoj, naftnoj industriji u iznosu do 200 milijardi dolara.

Renzi: kriza talijanskih banaka je majušna, EU ima većih izazova

28. travanj 2024 08:13