Tržište kapitala
StoryEditor

Dionica AD Plastika ove godine rasla 21,5 posto

16. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Solinski AD Plastik održat će sjednicu Uprave 23. travnja na kojoj će se raspravljati o usvajanju revidiranih godišnjih izvještaja za prošlu godinu, ali i pokazateljima za prvi kvartal ove godine.

Na Zagrebačkoj burzi još nisu objavljeni rezultati za prvo tromjesečje, no prošlogodišnje brojke ukazuju na veću profitabilnost i poboljšanu kvalitetu bilance. Tako je od siječnja do prosinca u matičnom društvu ostvaren porast prihoda od vlastite realizacije od 2,3 posto, a rasla je i neto dobit. Ukupni prihodi iznosili su 792,9 milijuna kuna, dok su godinu prije bili 872,9 milijuna kuna. No, znatno su smanjeni ukupni rashodi pa je dobit povećana za 11,5 posto na 60,4 milijuna kuna.

Ove je godine dionica AD Plastika nakon Atlantic grupe i Uljanik plovidbe postala treća dionica uvrštena na Zagrebačku burzu čiju će likvidnost podupirati specijalist. Po potpisanom ugovoru specijalist za dionicu AD Plastika (market maker) je Erste banka. Od početka 2012. cijena dionice je porasla sa 101,54 kune na 123,44 kune, a u prva tri i pol mjeseca promet dionicom je iznosio 47,85 milijuna kuna.

Prošlu je godinu, između ostalog, obilježila i promjena vlasničke strukture - paket dionica od 25,8 posto koji je imao slovenski Prevent prodan je na javnoj dražbi, a novi vlasnicu su mirovinski i investicijski fondovi te fizičke osobe. Tako su u NO umjesto Boruta Meha i Nijaza Hastora, ušli Marijo Grgurinović i Igor Solomatin Anatoljevič. Također, krajem prošle godine realiziran je novi ESOP program kojim menadžment i zaposlenici imaju oko 18 posto dionica. U studenom su započele serijske isporuke za redizajnirani Renault Twingo te je AD Plastik osvojio nominacije za projekt Edison, novo vozilo koje Renault razvija zajedno sa Daimler Chryslerom. Početak proizvodnje planiran je krajem 2013. godine, a proizvodit će se pozicije Eksterijera – branici i sastavni dijelovi, poklopci haube, blatobrani i kućišta ventilatora za hlađenje motora. Uz to, krajem godine osnovano je novo društvo u Srbiji - ADP Mladenovac, preko kojeg će se odvijati poslovanje za Fiat, te za druge potencijalne kupce u ovoj regiji. Obavljene su sve pripreme za preuzimanje imovine i poslova tvrtke M-Prointex u siječnju 2012. Matično Društvo je krajem 2011. godine zapošljavalo 872 radnika, a u svim povezanim i pridruženim društvima zaposleno je 2.414 radnika.

21. travanj 2024 16:12