Tržište kapitala
StoryEditor

Dionice oštro pale zbog zaoštravanje kreditnih uvjeta u Kini

20. Prosinac 2013.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago porasle, nakon što je uklonjena neizvjesnost po pitanju monetarne politike u SAD-u, dok su u Kini burzovni indeksi oštro pali zbog zaoštravanja kreditnih uvjeta na tamošnjem tržištu novca.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,4 i 1,1 posto.

Burzovni indeksi u Šangaju i Hong Kongu pali su, pak, između 0,5 i 2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Azijski ulagači i dalje su pod dojmom smanjenja poticajnih mjera američke središnje banke, čime je uklonjena velika neizvjesnost s tržišta.

Međutim, nema novih vijesti koje bi potaknule znatniji rast cijena dionica, pa su ulagači suzdržani, zadovoljni dosadašnjim prinosima u ovoj godini.

Jedino su u Šangaju cijene dionica jutros pod pritiskom, što je posljedica strahovanja ulagača od nedostatka svježih sredstava na tamošnjem međubankarskom tržištu novca.

Kineska središnja banka nije ubrizgala dovoljno svježih sredstava kako bi poboljšala likvidnost na tržištu, pa kamatne stope rastu, kao i u sličnom slučaju u lipnju.

A na valutnim se tržištima nastavlja uspon dolara, nakon što je u srijedu Fed smanjio poticajne monetarne mjere.

Jutros je tečaj američke valute dosegnuo 104,50 jena, najvišu razinu od listopada 2008. godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 103,90 jena.

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je, pak, s jučerašnjih 1,3670 na 1,3640 dolara.

U odnosu na japansku valutu, tečaj eura blago je porastao, s jučerašnjih 142,10 na 142,40 jena.

29. travanj 2024 06:26