Tržište kapitala
StoryEditor

Dobitnice predvode Ingra, IGH i Adris

09. Rujan 2013.

Uz nastavak slabe likvidnosti, na Zagrebačkoj burzi Crobexi su danas u plusu, a po dobicima prednjači građevinski sektor te povlaštena dionica Adrisa, nakon objave početka rada tvornice cigareta u Iranu.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,22 posto, na 1.830 bodova, a Crobex10 0,34 posto, na 1.032 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,12 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

- Likvidnost je i danas niska, no Crobexi su u plusu. Od poticajnih vijesti, ističe se objava Adrisa da je rovinjski TDR otvorio tvornicu cigareta u Iranu - ističe Ana Matić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Iz Adrisa su izvijestili da je TDR, koji posluje u sastavu Adris grupe, otvorio danas tvornicu u Iranu i proširio poslovanje na tržište jugozapadne Azije. TDR je tvornicu u Sariju, glavnom gradu pokrajine Mazandaran, izgradio u suradnji s vodećim iranskim duhanskim proizvođačem, Iranian Tobacco Company, a danas ju je otvorio predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro. Investicija je vrijedna 30 milijuna eura, a kapacitet nove tvornice je 6 milijardi cigareta godišnje.

Povlaštena dionica Adrisa poskupjela je 3,16 posto, na 274,98 kuna, uz promet od 246.000 kuna.

Najveći promet do sada je ostvaren dionicom Atlantske plovidbe, u visini od 370.000 kuna, a cijena joj je porasla 2,5 posto, na 347 kuna.

Slijedi dionica Leda, s prometom od 320.000 kuna, pri čemu joj cijena stagnira na 7.970 kuna.

Najveće dobitnice dionice su građevinskog sektora. Tako je dionica IGH poskupjela 11,89 posto, a Ingre 5,93 posto.

Sektorski indeks Crobexkonstrukt danas je tako na najvećem dobitku, za 3 posto.

Od ostalih poslovnih vijesti, predsjednik Uprave Dalekovoda Matjaž Gorjup podnio je ostavku na svoju dužnost zbog osobnih razloga, a novi će predsjednik Uprave biti imenovan na sjednici Nadzornog odbora zakazanoj za 17. rujna ove godine, priopćeno je danas iz te tvrtke.

Dionica Dalekovoda poskupjela je 1,58 posto, na 36 kuna.

Cijena dionice HT-a, pak, oslabila je 0,79 posto, na 178 kuna, uz promet od 152.000 kuna.

Matić dodaje da su na europskim burzama jutros najvažniji indeksi uglavnom su indeksi u minusu zbog sirijske krize i neizvjesnosti oko toga kad će Fed početi smanjivati svoje program monetarnih poticaja.

Trenutno su frankfurtski DAX, londonski Ftse i pariški CAC u minusu između 0,09 u 0,4 posto.

- Do kraja dana investitori će pratiti zbivanja na inozemnim burzama, a novim smjernicama nadamo se i iz domaćeg poslovnog sektora. Od makroekonomskih objava, tek krajem tjedna očekujemo podatke o naknadama za nezaposlene protekloga tjedna u SAD-u te o industrijskoj proizvodnji u eurozoni, a u petak o maloprodaji u SAD-u. U Hrvatskoj, sutra će biti objavljeni podaci o kretanjima u turizmu u prvih sedam mjeseci, te konačna procjena BDP-a za drugo tromjesečje - navodi Matić.

23. travanj 2024 10:18