Tržište kapitala
StoryEditor

Euro pao nakon izbora za EU parlament, ukrajinski izbori ojačali azijske burze

26. Svibanj 2014.

Na azijskim burzama cijene dionica danas su uglavnom ojačale, ponajviše zahvaljujući dobrim rezultatima milijardera Petra Porošenka na ukrajinskim predsjedničkim izborima, dok je tečaj eura pod pritiskom prodaja nakon izbora za EU parlament.

MSCI indeks dionica azijsko-pacifičkog područja, bez Japana, ojačao je jutros 0,15 posto, dok je japanski Nikkei indeksi porastao 0,7 posto, i na najvišoj je razini u zadnjih mjesec dana.

Porošenko je u nedjelju, prema izlaznim anketama, dobio 55 posto glasova na predsjedničkim izborima u Ukrajini. Investitori se nadaju da te to sada ublažiti geopolitičke napetosti. Konačni rezultati predsjedničkih izbora bit će objavljeni tek kasnije dana.

„Porošenkova pobjeda u prvom krugu izbora pozitivna je za političku stabilnost, unatoč tome što i dalje postoji ogromna neizvjesnost, pa ćemo i dalje pratiti situaciju“, ističe Junya Tanase, strateg pri JPMorgan Chase Bank u Tokiju.

Investitore je ohrabrio i podatak od petka o većoj od očekivanja prodaji novih kuća u SAD-u u travnju. To je ojačalo indekse na Wall Streetu u petak, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnih 1.900,53 boda.

Aktivnosti na financijskim tržištima u Aziji slabije su jutros nego inače, jer burze u Londonu i New Yorku danas ne rade zbog nacionalnih praznika. „Malo je vijesti jutros zbog praznika u SAD-u i Britaniji“, ističe Stefan Worall, sektor prodaje dionice pri Credit Suisseu u Tokiju.

Euro na najnižoj razini prema dolaru u tri mjeseca

Poboljšano raspoloženje investitora ojačalo je i apetit prema riziku, tako da je tečaj jena, koji se smatra sigurnim utočištem, danas na azijskim deviznim tržištima oslabio prema dolaru na 101,97 jena, što je njegova najniža razina u više od tjedan dana.

Tečaj eura, pak, pod pritiskom je prodaja nakon što su rezultati izbora za EU parlamenta pokazali da jačaju stranke krajnje desnice, posebice u Francuskoj i Grčkoj.

U Francuskoj je desničarska Nacionalna fronta odnijela pobjedu, što je francuski premijer Manuel Valls ocijenio potresom za Francusku i Europu. U Grčkoj su radikalni ljevičari Syriza također odnijeli pobjedu za EU parlament, na krilima ljutnje Grka zbog strogih mjera štednje.

Tečaj eura jutros se prema dolaru kreće oko najniže razine u zadnja tri mjeseca – 1,3615 dolara.

„Moramo obratiti pozornost na to kako će tržište euroobeznica reagirati na izborne rezultate. Protekle godine spreadovi su se znatno smanjili, no sada bi moglo biti korekcije, a u tome slučaju euro bi se mogao suočiti s daljnjim pritiskom“, navodi Tanase iz JP Morgana.

Euro je od početka mjeseca već oslabio 1,7 posto, pritisnut najavama Europske središnje banke o daljnjem popuštanju monetarne politike u eurozoni. U petak objavljeni razočaravajući podatak o njemačkom poslovnom povjerenju samo je ojačao očekivanja da će ECB u lipnju zaista i uvesti nove poticajne mjere.

30. travanj 2024 22:01