Tržište kapitala
StoryEditor

Euro skliznuo, dolar se oporavlja nakon pada

13. Rujan 2013.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni uoči sjednice Feda idućega tjedna na kojoj će se odlučivati o poticajnim monetarnim mjerama.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,1 i 1,0 posto.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u minusu 0,7 posto, oslabivši drugi dan zaredom.

Taj je indeks neprestano rastao 10 dana, ojačavši u tom razdoblju gotovo 8 posto, pa su ulagači jutros odlučili povući dio dobiti s tržišta.

Kako je splasnula bojazan od američkog vojnog napada na Siriju, u fokus ulagača ušao je Fed. Idućega bi tjedna čelnici američke središnje banke mogli smanjiti programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Fedovi programi tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike godinama su podržavali rast cijena dionica, pa se ulagači plaše da bi njihovim smanjenjem tržište izgubilo veliku podršku.

„Fed se želi postupno povući s tržišta. No, u tržišta je već ugrađena mogućnost smanjenja poticajnih monetarnih mjera, pa to na njih ne bi trebalo negativno utjecati, osim ako smanjenje iznosa za kupnju obveznica ne bude veće nego što se očekuje“, kaže Tomochika Kitaoka, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

Svi posljednji podaci pokazuju da američko gospodarstvo raste, ali ne baš uvjerljivo, pa se ulagači nadaju da smanjenje poticajnih mjera neće biti preoštro.

Analitičari u anketi Reutersa očekivali su prije nedavnih podataka o zapošljavanju u SAD-u smanjenje Fedovih programa kupnje obveznica za 15 milijardi dolara mjesečno, no kako su ti podaci bili slabi, u najnovijoj anketi očekuju smanjenje od 10 milijardi.

„Međutim, ako poruke Feda nakon sjednice ponovno budu nejasne, to bi moglo izazvati nesigurnost na tržištima i rast prinosa na američke obveznice, pa bi cijene dionica pale“, kaže Kitaoka.

A na valutnim se tržištima dolar oporavio nakon jučerašnjeg osjetnog pada.

Tečaj eura skliznuo je jutros na 1,3270 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,3324 dolara.

Dolar je ojačao i prema japanskoj valuti, pa mu je cijena porasla s jučerašnjih 99,50 na 99,80 jena.

Tečaj eura prema japanskoj valuti stabilno se, pak, kreće oko 132,50 jena.

Nakon što je jučer porasla za jedan dolar, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 108,60 dolara po barelu.

27. travanj 2024 14:14