Tržište kapitala
StoryEditor

Fiat najavio prodaju 10 posto dionica Ferrarija i uvrštenje na burzu u New Yorku

24. Srpanj 2015.

Talijanski proizvođač luksuznih automobila Ferrari najavio je u četvrtak inicijalnu javnu ponudu dionica, u kojoj bi njegova tržišna vrijednost mogla dosegnuti 10 milijardi dolara, i zatražio uvrštenje dionica na burzu u New Yorku.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA), većinski vlasnik Ferrarija, poručio je da će ponuditi na prodaju 10 posto dionica te tvrtke i procjenjuje da bi njezina vrijednost na tržištu mogla dosegnuti 10 milijardi dolara. Neki analitičari, međutim, očekuju otprilike polovicu te vrijednosti. FCA će tako prodati udjel od 10 posto, dok će ostatak njegova udjela u Ferrariju distribuirati dioničarima FCA grupe. 

Prema zahtjevu FCA, podnijetom burzi u New Yorku, Ferrari će se izdvojiti u posebnu kompaniju i dionice uvrstiti na Wall Streetu, a možda i na burzi u Milanu. FCA trenutačno drži 90 posto dionica Ferrarija, dok je 10 posto u vlasništvu Piera Ferrarija, potpredsjednika tvrtke i sina Enza Ferrarija, osnivača te kompanije, poznate po zaštitnom znaku ‘propetog konjića‘, karakterističnoj crvenoj boji vozila i po nizu naslova prvaka u utrkama formule 1. 

Uvrštenje dionica Ferrarija na Wall Streetu očekuje se polovicom listopada, a do početka 2016. godine trebalo bi biti potpuno završeno izdvajanje te tvrtke iz FCA, sedmog po veličini svjetskog proizvođača automobila.

FCA, vlasnik poznatih automobilskih brandova od Fiata do Jeepa, Alfa Romea i Maseratija, među najzaduženijim je kompanijama u automobilskom sektoru, pa sredstva od javne ponude dionica kani uložiti u investicijski plan, prema kojemu bi do 2018. povećao prodaju za 60 posto, na 7 milijuna vozila, i povećao dobit za pet puta.

Premda znamenit, Ferrari je relativno mali igrač na globalnom automobilskom tržištu. Lani je prodao oko 7.200 vozila i ostvario prihode od 2,7 milijardi eura, 18 posto više nego godinu dana prije, a porasla mu je i dobit.

27. veljača 2024 04:55