Tržište kapitala
StoryEditor

Investitori s nestrpljenjem očekuju rezultate poslovanja turističkih kompanija

30. Siječanj 2014.

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje oprezno trgovanje, dok ulagači čekaju odgovor na pitanje kako Vlada kani smanjiti proračunski deficit, ali i kakve su kvartalne poslovne rezultate ostvarile domaće kompanije.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 4 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad. Crobex indeks ojačao je jučer 0,36 posto, na 1.801 bod, a Crobex10 0,49 posto na 1.001 bod.

Redovni promet iznosio je 8,8 milijuna kuna, što je otprilike 3 puta manje nego dan ranije. Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 2,8 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,76 posto, na 171,29 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Leda, koja je poskupjela 1,2 posto, na 8.765 kuna.

 - Unatoč jučerašnjeg rastu, Crobexi se i dalje kreću u uskom rasponu te nemaju snage za znatniji uspon. U fokusu investitora ovih će dana biti poslovni rezultati kompanija za zadnje lanjsko tromjesečje, pa su moguće veće oscilacije cijena pojedinih dionica - ističe Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, u fokusu investitora pritom bi mogle biti dionice turističkih kompanija.

 - Investitori s nestrpljenjem očekuju rezultate poslovanja turističkih kompanija, s obzirom na pozitivna očekivanja i rast cijena dionica ostvaren u tom sektoru u proteklih godinu dana -navodi Nagy.

Od važnijih zbivanja, danas bi ministar financija Slavko Linić nakon sjednice Vlade trebao predstaviti konkretne mjere smanjenja proračunskog deficita.

Na sinoćnjoj sjednici užeg kabineta Vlada je razmatrala mjere kojima će ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog deficita, no nakon sjednice ministri nisu davali izjave.

A na inozemnim su burzama cijene dionica u korekciji, nakon jučerašnje odluke Feda da dodatno smanji poticajne monetarne programe, unatoč previranjima na tržištima u razvoju.

Dow Jones potonuo je 1,19 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,02, a Nasdaq indeks 1,14 posto.

Čelnici Feda odlučili su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, dodatno smanjiti programe kupnje obveznica za 10 milijardi dolara, na 65 milijardi mjesečno.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros su zbog toga oštro pale.

Premda se takav potez očekivao, ulagači su se ipak nadali da će američka središnja banka odgoditi taj potez jer je već smanjenje poticaja u prosincu za 10 milijardi dolara izazvalo povlačenje kapitala s tržišta u razvoju, zbog čega su oštro pale cijene dionica i tečajevi valuta tih zemalja.

Zemlje u razvoju pokušavaju suzbiti te trendove. Središnje banke Turske i Južne Afrike povećale su kamatne stope kako bi zaustavile odljev kapitala, a time i pritisak na njihove valute.

No, jučer je, nakon početnog oporavka, turska lira vrlo brzo izgubila gotovo sve dobitke, a ni povećanje kamata u Indiji također nije dalo znatnije rezultate, pa je jutros tamošnji burzovni indeks zaronio na najnižu razinu u dva mjeseca.

 - Na inozemnim burzama i dalje je pojačana volatilnost cijena. Nakon jučerašnjih odluka Feda, investitori će nove smjernice potražiti u makroekonomskim izvješćima. Danas se očekuje objava najnovijih podataka s njemačkog tržišta rada i prva procjena američkog BDP-a za zadnje lanjsko tromjesečje - zaključuje Nagy.

23. travanj 2024 17:02