Tržište kapitala
StoryEditor

KD Victoria ožujski fondovski pobjednik

04. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

U ožujku su svjetski burzovni indeksi, a slijedom toga i fondovi imali šarolike rezultate tako da su neki fondovi koji su u proteklom razdoblju bili vodeći po prinosima zabilježili padove dok su se pri vrhu ljestvice najuspješnijih pojavili fondovi koji su do sada bili u sjeni.

Rezultati svih fondova kretali su se u vrlo velikom rasponu od +9,90 posto koliko je porastao najuspješniji fond pa sve do -9,40 posto. Što se tiče svjetskih indeksa, Ruski RTS indeks zabilježio je pad od oko pet posto, što je značajno ublažilo njegov ovogodišnji porast, važniji američki indeksi su bili u uzlaznoj putanji te su rasli od dva do pet posto dok su europski indeksi imali rezultate različitih predznaka, ali bez pretjeranih oscilacija. Što se tiče Zagrebačke burze, indeks Crobex porastao je za 2,59 posto i mjesec završio na razini od 1.883,54 boda, dok je Crobex10 ožujak završio na 1.002,15 bodova što je mjesečni porast od 0,71 posto.

Dionički fondoviS obzirom na neujednačeno kretanje svjetskih dioničkih indeksa i rezultati dioničkih fondova kretali su se u širokom rasponu. Najveći porast zabilježio je fond KD Victoria kojem je vrijednost u ožujku uvećana za +9,90 posto a radi se o fondu koji oko tri četvrtine svoga portfelja ulaže na hrvatsko tržište. Drugo mjesto zauzima fond Alternative A1 kojem je vrijednost uvećana za +5,83 posto a taj fond je također orijentiran na hrvatsko tržište. Najveći pad u grupi dioničkih fondova zabilježio je fond Ilirika Gold kojem je vrijednost udjela u ožujku smanjena za -9,40 posto. Iza njega nalazi se fond Ilirika Bric, kojem je vrijednost pala za -6,49 posto.

Mješoviti fondoviKod mješovitih fondova prevladavali su pozitivni rezultati iako je također raspon ostvarenih prinosa bio prilično širok. Najveći porast među mješovitim fondovima ostvario je fond Raiffeisen Prestige kojem je vrijednost porasla za +3,39 posto, a na drugom mjestu po ostvarenom prinosu kod mješovitih fondova nalazi se Allianz portfolio, kojem je vrijednost porasla za +2,60 posto. Najveći pad u ovoj grupi zabilježio je fond C-Premium kojem je vrijednost smanjena za -6,12 posto a na drugom mjestu negativne ljestvice nalazi se fond AC GBEM, kojem je vrijednost smanjena za -2,16 posto.

Obveznički fondoviOd ukupno osam obvezničkih fondova, šest ih je u ožujku zabilježilo porast vrijednosti udjela. Njihovi rezultati kretali su se u rasponu od +1,26 posto pa do -0,88 posto. Najviše je porastao Capital One fond kojem je vrijednost udjela uvećana za +1,26 posto, a slijedi ga OTP euro obveznički fond sa porastom vrijednosti od 0,89 posto. Fondovi sa padom u ovoj grupi, u ožujku su Erste Bond fond kojem je vrijednost udjela smanjena za -0,88 posto a simboličan pad od 0,04 posto zabilježio je i fond Raiffeisen Bonds..

Novčani fondoviKao što smo i navikli, novčani fondovi imali su uglavnom pozitivne rezultate a najuspješniji fond u ožujku je bio ST Cash kojem je vrijednost udjela porasla za +0,45 posto dok se na drugom mjestu nalazi Agram Euro Cash sa porastom od 0,35 posto. Jedini novčani fond sa negativnim rezultatom u ožujku je Platinum Cash kojem je vrijednost smanjena za -0,35 posto, stoji u analizi objavljenoj na www.hrportfolio.hr.

24. travanj 2024 16:20