Tržište kapitala
StoryEditor

Likvidacija ST Investa

14. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

- Kako bi zaštitili ulagače od daljnjeg pada vrijednosti njihovih udjela u fondovima ST Invest, društvo je napravilo presedan na hrvatskom financijskom tržištu i dobrovoljno se odreklo dozvole za upravljanje fondovima s javnom ponudom ST Balanced, ST Cash i ST Global Equity - stoji u obavijest koju potpisuje predsjednik Uprave ST Investa Tomislav Tukić.

ST Invest obavijestio je Hanfu kako prestaje s obavljanjem djelatnosti osnivanja i upravljanja investicijskim fondovima. Društvo je posljednjih mjeseci bilo suočeno s velikim odljevom sredstava iz investicijskih fondova (sindrom Credo banka), zbog čega je došlo u situaciju da brzo unovčenje preostale imovine može prouzročiti velike gubitke za preostale imatelje udjela u investicijskim fondovima. Zato je, kako se navodi u obavijesti, povuklo radikalan potez - dobrovoljno se odreklo dozvole i stvorilo formalne pretpostavke za likvidaciju fondova pod upravljanjem ST Invest-a.

Pojašnjavaju kako su se na likvidaciju odlučili jer sukladno Zakonu o investicijskim fondovima, likvidacija znači obustavu svih kupnji i otkupa udjela u investicijskim fondovima na rok od 6 mjeseci. U tom periodu rasprodaju se vrijednosni papiri i imovina iz porfelja fondova, te se nakon završenog unovčenja, novac isplaćuje imateljima udjela. Proces likvidacije i popratnu korespodenciju vodi depozitna banka, u ovom slučaju Hrvatska poštanska banka, koja taj rok može i produžiti, ukoliko se pokaže da je to u cilju zaštite ulagača.

- Naravno, Hanfa prije toga treba uvažiti našu odluku o dobrovoljnom prestanku djelatnosti i donijeti odluku o formalnom oduzimanju ovlaštenja Društvu za osnivanje i upravljanje investicijskim fondovima ST Invest, kako bi što prije bio pokrenut proces likvidacije i namira imatelja udjela. Time će ST Invest kao jedno od najstarijih društava za osnivanje i upravljanje fondovima u Hrvatskoj i jedino sa sjedištem u Splitu prestati sa svojom djelatnošću koje je kao jedan od začetnika fondovske industrije u Hrvatskoj započeo prije točno 12 godina - kaže Tomislav Tukić, predsjednik Uprave ST Invest.

27. travanj 2024 19:10