Tržište kapitala
StoryEditor

Maloprodaja vratila život na Wall Street, juan gura azijske burze u gubitak

14. Kolovoz 2015.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionice ojačale, ponajviše proizvođača robe široke potrošnje, budući da je investitore oraspoložio podatak o porastu prometa u američkoj maloprodaji tijekom srpnja

Promet u američkoj maloprodaji u srpnju je porastao za 0,6 posto na mjesečnoj razini, što je nešto iznad očekivanja analitičara, koji su u anketi Reutersa procjenjivali u prosjeku da je taj rast iznosio 0,5 posto. Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 74 boda ili 0,42 posto, na 17.476 bodova, S&P 500 za 0,29 posto, na 2.092 boda, a tehnološki Nasdaq 0,41 posto, na 5.065 bodova. S&P indeks dionica proizvođača potrošne robe ojačao je jučer 1,2 posto, unatoč tome što je taj podatak podrupto stajališta da će Fed već u rujnu podići kamatne stope. 

Zaustavljeno je i klizanje cijena dionica financijskog sektora, koji je proteklih dana bio pod pritiskom devalvacije kineskog juana i špekulacija da bi Fed zbog toga ipak mogao odložiti prvo povećanje kamatnih stopa u SAD-u u zadnjih 10 godina. Od pojedinačnih dobitnica ističe se skok cijene dionice Ciscoa za 3,9 posto, na 28,99 dolara, čime je taj proizvođač mrežne opreme ostvario najveći dnevni rast cijene dionice još od veljače. 

Veći rast na Wall Streetu ograničavale su energetske dionice, koje su u prosjeku pale 1,3 posto pod pritiskom pada cijena nafte na američkom tržištu na novu najnižu razinu u zadnjih 6,5 godina. Na europskim burzama najvažniji indeksi snažno su porasli, tako da je londonski Ftse završio trgovanje u plusu 0,9 psoto, na 17.959 bodova, frankfurtski DAX za 0,8 posto, na 11.014 boda, a pariški CAC za 1,23 posto, na 4.986 bodova.

Na većini azijskih burzi cijene dionica su u petak porasle, no i dalje su na putu znatnog tjednog gubitka nakon neočekivane devalvacije kineskog juana ranije ovoga tjedna. Japanski Nikkei indeks oko 7 sati ujutro bio je u minusu 0,2 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih burzi bez japanske bio u plusu 0,6 posto, no od početka tjedna u minusu je 2,6 posto.

Kineska središnja banka provela je od utorka u tri navrata devalvaciju juana, ukupno za 4,5 posto, utvrdivši središnji tečaj juana prema dolaru na 6.3975 juana, s ciljem da osigura vjetar u leđa posustalom izvoznom sektoru tog drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Kineska središnja banka u četvrtak je poručila da nema razloga da juan dalje pada s obzirom na snažne gospodarske fundamente, što je primirilo investitore koji su u strahu od globalnog valutnog rata proteklih dana povlačili kapitala iz rizičnije imovine. Ipak, snažniji oporavak burzovnih indeksa priječi pad cijena nafte na najnižu razinu u zadnjih 6,5 godina, kao i ostalih sirovina, što stvara općenito loše raspoloženje među investitorima. Cijena barela američke nafte jutros je na azijskim tržištima pala 0,4 posto, na 42 dolara, dok je Brend Blenda stagnirala na 49,25 dolara.

17. svibanj 2024 05:02