Tržište kapitala
StoryEditor

Oprez na azijskim burzama, euro stabilan

30. Svibanj 2014.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, dok se tečaj eura stabilizirao nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji oslabile između 0,1 i 0,4 posto.

Samo su u Hong Kongu blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,1 posto.

Rano jutros većina azijskih burzovnih indeksa bila je u plusu, zahvaljujući jučerašnjem novom rekordnom dosegu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, unatoč slabijim nego što se očekivalo podacima iz američkog gospodarstva.

Prema drugoj procjeni, američki bruto domaći proizvod pao je u prvom tromjesečju za 1 posto na godišnjoj razini, što je njegov prvi pad nakon tri godine. To je i znatno slabiji podatak u odnosu na prvu procjenu o rastu gospodarstva za 0,1 posto.

No, to su ulagači zanemarili jer su na gospodarstvo u prvom kvartalu negativno utjecale loše vremenske prilike, pa se u tekućem tromjesečju očekuje ubrzanje rasta.

Tokijskoj je burzi podršku jutros pružio i podatak da je temeljna inflacija u travnju skočila na 3,2 posto, što je njezin najbrži rast od 1991. godine, jer je povećanje PDV-a dovelo do rasta potrošačkih cijena.

„Ti podaci pokazuju da možemo očekivati rast prihoda kompanija, što bi trebalo potaknuti kapitalne investicije. Stoga smo optimistični u procjenama za drugu polovicu godine“, kaže Shigemitsu Tsuruta, strateg u tvrtki SMBC Friend Securities.

Međutim, kasnije su ulagače pokolebali podaci da je potrošnja kućanstava u travnju zabilježila najveći pad u posljednje tri godine, te da je industrijska proizvodnja porasla sporije nego što se očekivalo.

Zbog toga su cijene dionica na Tokijskoj burzi pale, a kako nema drugih značajnijih vijesti, i na drugim su azijskim tržištima početni dobici splasnuli.

A na valutnim se tržištima tečaj eura prema dolaru stabilizirao, nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom zbog uvjerenja ulagača da će Europska središnja banka u lipnju dodatno olabaviti monetarnu politiku kako bi potaknula rast gospodarstva i suzbila prijetnje od deflacije.

Jutros se tečaj eura kreće oko 1,36 dolara, kao i jučer u ovo doba i nedaleko 1,3587 dolara, najniže razine u tri i pol mjeseca.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura stabilno se, pak, kreće u rasponu od 138,00 do 138,50 jena.

Dolar je, pak, blago oslabio prema ‘japancu‘, pa mu je tečaj skliznuo s jučerašnjih 101,70 na 101,60 jena.

02. svibanj 2024 00:15