Tržište kapitala
StoryEditor

Put za oslobađanje novca

18. Travanj 2016.

U godinu dana, koliko traje suradnja Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i leasing-kuća u financiranju nabave opreme, sklopljeno je više od 1200 ugovora s poduzećima čija je vrijednost 372 milijuna kuna. Ta bi brojka možda bila i veća da je iskorištenost fondova Europske unije bolja, no u HBOR-u smatraju da je to dobar početak i pokazatelj da su poduzeća zainteresirana za tu vrstu financiranja.

Unatoč sporosti mjerodavnih za povlačenje novca iz fondova EU naši sugovornici preporučuju da se iskoristi prilika koju nude u HBOR-u.

Dobra iskustva U toj bankarskoj instituciji kažu da dobro surađuju s leasing-društvima i da su sredstva koja se putem njih plasiraju poduzetnicima namijenjena prije svega malima i srednjima, ali i fizičkim osobama i drugim tvrtkama koje žele nabaviti nova i rabljena gospodarska vozila, strojeve, opremu i plovila za nautički turizam.– Počeli smo surađivati s leasing-društvima radi pojednostavnjenja i ubrzanja financiranja malih i srednjih poduzetnika. Taj distribucijski kanal odabran je upravo zato što omogućuje jednostavniji način financiranja: manji su zahtjevi za instrumente osiguranja, zahtjevi se brže obrađuju i troškovi su manji zbog manjih naknada. Nadalje, operativna je prednost i za krajnje korisnike i za HBOR jer se upotrebljavaju stručni i tehnički resursi specijalizirani za tu vrstu djelatnosti – poručuju iz HBOR-a. Korisnik te vrste financiranja jest i Kamgrad, jedna od inače rijetkih uspješnih domaćih građevinskih tvrtki. Ondje pozdravljaju suradnju između HBOR-a i leasing-kuća i vjeruju da je to jedan od načina poticanja krhkoga domaćega gospodarstva. Vlasnik tvrtke Dragutin Kamenski kaže da, među ostalim, primjenjuju i taj način financiranja jer im se oslobađaju sredstva za druge projekte i istodobno se u poslovnim knjigama ne vodi kao zaduženost.– Imamo dobra iskustva s leasingom, tako smo nabavljali građevinsku mehanizaciju, automobile i ostalu opremu. To je povoljan način nabave jer možete sami odrediti na koliko ćete godina otplaćivati leasing i kad vam je najpovoljnije da opremu otkupite – kaže Kamenski.

Najviše vozila i strojeva I trgovci su zadovoljni takvim projektom, kaže Alojzije Jerković, vlasnik Jerković, tvrtke koja prodaje poljoprivrednu mehanizaciju. Imaju ugovore s mnogim leasing-kućama koje surađuju s HBOR-om i kaže da su u posljednje vrijeme uvjeti prodaje na leasing mnogo bolji. Udio prodaje mehanizacije na leasing, kaže, popeo se na 25 posto tvrtkinih prihoda, što je iznad pet posto rasta u odnosu na godinu prije. Upravo on upozorava na fondove Europske unije.– Prodaja na leasing rasla bi i brže da su našim poljoprivrednicima dostupna sredstva iz fondova EU. Imamo preliminarne upite za traktore i drugu mehanizaciju, no svi čekaju da se pokrenu natječaji za europska sredstva – kaže Jerković.Kada država napokon raspiše natječaje za razne fondove EU, na kojima se sada, blago rečeno, vrlo često šlampavo radi, očekuje da će interes za taj način nabave poljoprivredne mehanizacije još više porasti. U HBOR-u kažu da se poduzetnici zainteresirani za taj način financiranja trebaju obratiti leasing-kućama s kojima HBOR ima zaključene ugovore o suradnji, a da kamatnu stopu i rok otplate, instrumente osiguranja te druge uvjete financiranja definira leasing-kuća.S obzirom na namjenu financiranja, kažu u HBOR-u, najveći udio odnosi se na kupnju gospodarskih vozila i nabavu strojeva, a ostale namjene zastupljene su u manjem postotku. Najčešći su korisnici leasinga društva koja se bave prijevozništvom i proizvodnjom prehrambenih proizvoda, proizvoda od gume i plastike, nemetalnih mineralnih proizvoda, namještaja i proizvoda od drva, metala, papira, tekstila, strojeva i uređaja, kemikalija i kemijskih proizvoda. Uključenje HBOR-a u prodaju na leasing olakšalo je tvrtkama da počnu ulagati, a da dio prijeko potrebnoga novca ipak zadrže za tekuće poslovanje. Međutim, kao što je već istaknuto, da se bolje iskorištavaju fondovi EU, vjerojatno bi se tvrtke još lakše odlučivale za taj način nabave opreme.

28. travanj 2024 23:48