Tržište kapitala
StoryEditor

Samo PBZ u potpunosti udovoljava kriterijima ECB-a

01. Studeni 2014.

Iako su insajderske glasine govorile kako tri od četiri banke obuhvaćene testovima kvalitete imovine Europske središnje banke (ECB) moraju izdvojiti još kapitala za rezervacije, čini se da je i na istoku sve O. K.

Prema tim prvim informacijama Zagrebačka, Erste i Raiffeisen banka trebale su naći još 300-400 milijuna eura za pokriće loših plasmana i dostizanje potrebne adekvatnosti kapitala. No prema priopćenju HNB-a korekcija kvalitete imovine ‘relativno malo utječe na stopu adekvatnosti kapitala obuhvaćenih kreditnih institucija i bankovnog sustava u cjelini‘ (ukupno potrebni ispravci vrijednosti kreću se oko 1,5 milijardi kuna). Od četiri pregledane banke samo PBZ u potpunosti udovoljava kriterijima ECB-a i ne treba izdvojiti ni jednu jedinu dodatnu kunu.

Carlo Messina, glavni izvršni direktor Intese Sanpaolo, vlasnika PBZ-a, poručuje da je zahtjevna procjena ECB-a dokazala da je Intesa Sanpaolo među najboljima na međunarodnoj razini.

- Imamo višak kapitala od 12,7 milijardi eura i 10,9 milijardi u kontekstu negativnog scenarija testiranja otpornosti na stres, što potvrđuje ono što smo naveli u poslovnome planu: rezultati dodatno jačaju vjerodostojnost naše politike isplate dividende i planiranog plasmana 170 milijardi eura novih srednjoročnih i dugoročnih kredita poduzećima i stanovništvu u razdoblju na koje se plan odnosi - zaključuje Messina.

29. travanj 2024 16:48