Tržište kapitala
StoryEditor

Špekulanti kupuju jeftinu naftu i čekaju globalni rast cijena

30. Ožujak 2016.
Piše:
lider.media

Cijena nafte ponovno je počela padati i postavlja se pitanje je li oporavak na naftnim tržištima došao prebrzo jer je očito da fundamenti ne podupiru pozitivan smjer u kojem je krenula cijena crnog zlata.

Za pretpostaviti je da se oporavak nafte tipa Brent ipak zasnivao na mogućem dogovoru o količinskom zaustavljanju ili zamrzavanju u globalnoj proizvodnji, a sada smo ponovno u očekivanju sastanka članica OPEC-a i ne članica tog saveza i njihove moguće odluke, poručuje Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo Banci.

- Ako taj sastanak krajem travnja ne donose nikakav dogovor, to će se vrlo vjerojatno značajno odraziti na cijenu nafte. Istovremeno u SAD-u pratimo rast zaliha i to će se nastaviti u nadolazećim tjednima. Trend će se usporiti u svibnju, ali do tada ima još dosta vremena – pojašnjava Hansen i naglašava da je posebno zabrinjavajući trend porasta špekulativnog zanimanja na ‘dugim‘ pozicijama tijekom proteklih šest tjedana, što znači da ti ulagači očekuju ozbiljan rast cijene nafte i kupuju je dok je jeftina.

Neto ‘duge‘ pozicije dosegle su rekordnu razinu za Brent tip nafte i za svaku ‘kratku‘ poziciju na tržištu, postoji gotovo deset ‘dugih‘ pozicija, navodi Hansen i dodaje da se u  prijašnjim sličnim situacijama, kada je tržište bilo previše usmjereno na jednu stranu, najčešće događao oštar povratak u suprotnu i to je rizik s kojim se trenutno suočavaju svi ulagači u naftu.

- Kratkoročno bi se moglo dogoditi da ponovno dođemo do 35 dolara za barel, odnosno čak i do 33 dolara za barel, ali očekujem da ćemo u drugom kvartalu imati cijenu nafte od 35 do 40 dolara za barel, zaključuje Hansen iz Saxo banke.

29. travanj 2024 17:15