Tržište kapitala
StoryEditor

Što donosi novi zakon o mirovinskim fondovima?

30. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Na Zagrebačkoj burzi danas je održana edukacija na temu novih vrsta obveznih mirovinskih fondova.

Naime, novi Zakonom o mirovinskim fondovima donosi brojne novosti, a najvažnija za članove je uvođenje tri kategorije mirovinskih fondova koje će omogućiti bolje usklađivanje imovine fonda sa investicijskim cijevima i preferencijama članova.

Fondovi će biti podijeljeni prema strukturi portfelja u tri kategorije: A,B i C, gdje A predstavlja najrizičniju kategoriju dok C predstavlja najmanje rizičnu kategoriju. Rizičniji oblici financijske imovine poput dionica dugoročno ostvaruju više prinose, ali u kratkom roku imaju veće oscilacije cijena, dok manje rizični oblici poput obveznica kraćih dospijeća ostvaruju niže prinose uz manje oscilacije.

Zbog toga mlađim članovima koji imaju još dug period štednje više odgovara portfelj s većim udjelom dionica, dok je članovima koji su pred mirovinom prikladnije imati imovinu uloženu u obveznice i druge instrumente s većom stabilnošću cijene.

Članovi će automatski biti svrstani u fond srednje rizičnosti (kategorija B), a moći će se odlučiti za rizičniju ili manje rizičnu kategoriju ovisno o svojim zahtjevima i očekivanjima. Do 7. kolovoza traje razdoblje odabira kategorije, a članovi koji sami ne izaberu, bit će svrstani u B kategoriju.

Od 7. do 20. kolovoza usklađivat će se imovina svih kategorija fondova, a od 21.kolovoza promjena kategorije će biti moguća sukladno zakonskim ograničenjima (jednom u tri godine i to u godini kada član fonda napuni godine života koje su djeljive s tri i u mjesecu u kojem je član fonda rođen).

Važno je napomenuti da se deset godina prije referentnog datuma (datuma odlaska u mirovinu) članovi iz A automatski sele u B kategoriju, a pet godina prije mirovine u C kategoriju kako bi se maksimizirala vjerojatnost očuvanja glavnice do trenutka odlaska u mirovinu.

18. travanj 2024 01:31