Tržište kapitala
StoryEditor

Turske dionice pale 2,5 posto nakon pokušaja vojnog udara

18. Srpanj 2016.

Cijene dionica na burzi u Istanbulu pale su u ponedjeljak ujutro za 2,5 posto jer je ulagače uznemirio pokušaj vojnog udara u Turskoj u noći na subotu, premda nije uspio.

Turska lira, koja je u petak pala za gotovo 5 posto, nakon prvih vijesti o pokušaju dijela vojske da svrgne vladu, jutros je ojačala oko 3 posto i nadoknadila dio gubitaka, javlja BBC.

Tijekom vikenda vlada je umirila strahovanja građana i poručila da se konzultirala sa središnjom bankom i riznicom te je poduzela "sve potrebne mjere". Središnja banka priopćila je kako će osigurati neograničenu likvidnost bankama.

Jutros je, pak, čelnik turske bankarske udruge Hyseyin Aydin kazao Bloombergu da nema ‘neuobičajenih zbivanja u turskom bankarskom sektoru te da bankama, čini se, nisu potrebne dodatne mjere središnje banke. Poručio je i da banke ne očekuju ozbiljan rast troškova inozemnog financiranja

Iako se očekivalo turbulentno trgovanje nakon otvaranja burze u Istanbulu nakon pokušaja vojnog udara, čini se da su investitore umirili napori vlasti da smiri situaciju.

Od početka godine pa do kraja prošloga tjedna turski burzovni indeks Nacional 100 porastao je gotovo 15 posto.

29. travanj 2024 12:04