Tržište kapitala
StoryEditor

U fokusu AD Plastik i Ericsson Nikola Tesla

02. Srpanj 2012.

Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas porastao treći dan zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u više od mjesec dana, što se zahvaljuje dobrom raspoloženju na svjetskim burzama, ali i vijestima o novim poslovima domaćih kompanija.

Crobex indeks bio je oko podneva u plusu 0,7 posto, na 1.706 bodova, probivši se po prvi puta od 24. svibnja iznad razine od 1.700 bodova. Crobex10 ojačao je, pak, 0,2 posto, na 931 bod. Redovni promet dionicama dosegnuo je 3,8 milijuna kuna, što je oko 1,3 milijuna više nego u petak u ovo doba.- Nakon snažnog skoka u petak, danas je rast Crobex indeksa nešto umjereniji, a dvije su glavne vijesti koje su pokrenule tržište. Jedna je ona od petka o novom poslu Ericssona Nikole Tesle u Rusiji, zbog čega je cijena te dionice nastavila uspon, a druga je vijest o novim poslovima AD Plastik, kaže Tomislav Kesić, broker Zagrebačke banke.

Ističe da na domaće tržište pozitivno utječe i nastavak dobrog raspoloženja na europskim burzama, nakon što su u petak čelnici eurozone postigli dogovor o mogućnosti izravne pomoći bankama iz kriznih fondova. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su oko podneva na dobitku između 0,8 i 1,5 posto.- Raspoloženje je na domaćem tržištu pozitivno, a Crobex prati uspon burzovnih indeksa na svjetskim tržištima. Većina najlikvidnijih izdanja je u plusu, no prometi su i dalje niski, pa do podneva još niti jednom dionicom nije ostvaren promet veći od milijun kuna, ističe Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische banci.

Na domaćem je tržištu do podneva najlikvidnija bila dionica AD Plastika. Uz promet od oko 850 tisuća kuna, cijena joj je porasla 2,9 posto, na 117 kuna.  AD Plastik izvijestio je jutros da je preko svog društva kćeri u Togliattiju u Rusiji nominiran za proizvodnju i isporuku većeg dijela proizvoda interijera i eksterijera novog vozila Renault Logan 2 na ruskom tržištu, čiji je početak proizvodnje planiran u 2013. Od ovog projekta očekuje se dodatni prihod za ADP Togliatti, od oko 20 milijuna eura, navode iz AD Plastika.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, kojoj je, uz promet od oko 700 tisuća kuna, cijena porasla 2,1 posto, na 205,5 kuna. Snažno je, 3,7 posto, skočila i cijena dionice Ericssona Nikole Tesle, premašivši u jednom trenutku i razinu od 1.000 kuna, uz promet od 340 tisuća kuna. Još u petak cijena dionice ERNT-a skočila je gotovo 7 posto, nakon što je tvrtka izvijestila da je ugovorila gradnju nove mobilne mreže za vodećeg ruskog pružatelja telekomunikacijskih usluga Rostelekom.

Na listu najvećih dobitnica uvrstila se i dionica Petrokemije, s rastom cijene za više od 6,5 posto, dok je među najvećim gubitnicama dionica Diokija. Njezina je cijena jutros pala oko 20 posto, nakon što je jučer prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić najavio pokretanje stečaja te tvrtke.

24. travanj 2024 12:14