Tržište kapitala
StoryEditor

Udruživanje: Konkurenti počeli zajedno nastupati na tržištu

29. Siječanj 2014.

Vjerojatno bi prizor u kojem lideri hrvatskih tvrtki sjede u istom vlaku i pjevaju pjesmicu: ‘Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može...’ izgledao pomalo bizarno, no udruživanje do jučer najljućih konkurenata danas je hrvatska realnost. Neke su na taj potez nagnali kriza, nedostatak kapaciteta i sredstava za ulaganja u razvoj, neke potreba za većim angažmanom u donošenju zakona, za zajedničkom promidžbom ili reguliranjem tržišta.

No mnogim poduzetnicima ulazak u EU nije ostavio mnogo izbora, nego da grade tržišne utvrde kako bi zaštitili svoje udjele ili širili se u inozemstvo. Dobar je primjer nedavno osnovana tvrtka Domaći proizvođači kabela, čije jednake udjele u vlasništvu dijele proizvođači Elka i Eurocable, a pridružili su im se Brodomerkur, Cotra i Wellmax, tvrtke zadužene za logističke i servisne aktivnosti. Te udružene tvrtke pobijedile su na HEP-ovu međunarodnome natječaju vrijednom 287 milijuna kuna za isporuku elektroenergetskih kabela.

U Elki kažu da su proizvodni programi konkurenata komplementarni i međusobno se dopunjuju te da im takva suradnja na udruživanju kapaciteta i različitih proizvodnih niša omogućuje nastup na trećim tržištima. Osim što jedni drugima dopunjuju kapacitete, zajednički nastupaju kod inozemnih kupaca, pazeći pritom da si ne konkuriraju jer je konkurencija u kabelskoj industriji u Europi ionako velika.

Prije nekoliko godina svima su usta bila puna klastera, no u praksi je malo njih uspješno zaživjelo. Danas postoje dvije vrste klastera: oni koje osnivaju mali i srednji poduzetnici pod Ministarstvom poduzetništva i obrta te dvanaest novoosnovanih klastera konkurentnosti, čiji je osnutak Ministarstvo gospodarstva pokrenulo prije dvije godine. Taj je postupak nedavno završio. Upravo ti klasteri trebali bi biti budući glavni pokretački hrvatskoga gospodarskog razvoja i njihove aktivnosti trebale bi pratiti zacrtane ciljeve industrijske i inovacijske strategije te regionalne razvojne politike.

Cijeli tekst, kao i detaljnu listu 12 domaćih klastera konkurentnosti po djelatnostima, možete pročitati u novom broju Lidera.

28. travanj 2024 14:18