Tržište kapitala
StoryEditor

Zadnji dan trgovanja ENT-om s pravom isplate dividende

24. Svibanj 2012.

Na Zagrebačkoj burzi obujam trgovanja i danas bi mogao biti ispodprosječan jer nema poticajnih vijesti koje bi razbudile interes investitora, dok će smjer Crobexa ponajviše ovisiti o kretanjima na europskim burzama, gdje su investitori na oprezu zbog dužničke krize.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.Na malom obujmu trgovanja, Crobex indeks jučer je potonuo 1,42 posto, na 1.720 bodova, a Crobex10 1,01 posto, na 949 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 8,2 milijuna kuna, kao i prethodnoga trgovinskog dana.Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s 2,5 milijuna kuna prometa i padom cijene za 1,45 posto, na 201,03 kune. Milijunski promet ostvaren je još samo dionicom Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je oslabila 0,29 posto, na 1.217 kuna.

- Na domaćem tržištu prilično je duboka letargija, a tako će vjerojatno biti i danas, jer i dalje nema nikakvih poticajnih vijesti, kaže Goran Vorkapić, direktor Direkcije investicijskog bankarstva Centar banke. U većem fokusu investitora mogla bi biti dionica Ericssona Nikole Tesle, jer se danas njome trguje posljednji dan s pravom na sudjelovanja u isplati dividende, koja je predložena u iznosu od 170 kuna po dionici.

Na svjetskim burzama mnogo je neizvjesnosti i nervoze u vezi europske dužničke krize, pa najvažniji indeksi snažno osciliraju. Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su u posljednjim trenucima trgovanja nadoknađeni svi prethodni gubici, izazvani strahovanjem od produbljivanja europske dužničke krize.  Dow Jones indeks oslabio je 0,05 posto, na 12.496 bodova. S&P 500 ojačao je, pak, 0,17 posto, na 1.318 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 2.850 bodova. Oprezno se jutros trguje i na azijskim i na europskim burzama.

Nervoza na tržištu ponajviše je posljedica strahovanja od produbljivanja dužničke krize u eurozoni jer se čelnici tog bloka razlikuju u mišljenju kako savladati krizu. Francuski predsjednik Francois Hollande smatra da se u toj borbi više pažnje treba posvetiti poticanju rasta, dok njemačka kancelarka Angela Merkel inzistira na strogim mjerama štednje. Francuska se tako zalaže za izdavanje zajedničkih euroobveznica, dok se Njemačka tome protivi.

Zbog toga bi, plaše se ulagači, proces odlučivanja o mjerama za suzbijanje dužničke krize mogao biti usporen, a eurozoni prijeti i šok u slučaju izlaska Grčke iz tog bloka. Cijene dionica pale su nakon što je jedan dužnosnik EU-a kazao kako bi eurozona trebala pripremiti plan u slučaju izlaska Grčke iz tog bloka. S druge strane, burzovni su indeksi naglo porasli nakon glasina da lideri EU-a razmatraju prijedlog da se jamči za sve depozite u bankama eurozone, što se kasnije pokazalo neutemeljeno.

- Misao vodilja na burzama već tjednima je dužnička kriza u eurozoni i njezino rješavanje. Vijesti iz eurozone iz sata u sat utječu na tržišna kretanja. Moguće je danas nešto mirnije trgovanje, no teško je bilo što procjenjivati u ovome trenutku. Glavni burzovni indeksi još su iznad bitnih tehničkih potpora, tako da i dalje govorimo o korekciji u inače pozitivnom trendu, zaključuje Vorkapić.

16. travanj 2024 11:25