Tržište kapitala
StoryEditor

Zagrebački holding uspješno izdao obveznice u iznosu od 1.8 milijardi kuna

15. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

U srijedu je zatvorena  knjiga upisa za novo izdanje obveznica Zagrebačkog holdinga. Interes za novom 7-godišnjom kunskom obveznicom, osiguranom jamstvom Grada Zagreba, snažno je premašilo ponudu rezultirajući ukupnom potražnjom od više od 3 milijarde kuna što dokazuje veliki interes domaće investicijske javnosti. Ujedno, takva potražnja je i dokaz podrške domaćeg tržišta kapitala kvalitetnim izdavateljima kakav je Zagrebački holding.

- Ponosni smo da je ovo  najveće korporativno  izdanje obveznica na tržištu kapitala s najširom bazom institucionalnih investitora i za naglasiti je da ćemo sredstvima prikupljenim  novim izdanjem otkupiti 150 milijuna eura koje smo izdali 2007.a što je izvrstan rezultat s obzorom da je postojeća obveznica u eurima a nova u kunama, istaknula je Ana Stojić Deban - predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga.

Nova obveznica imat će kamatnu stopu od 3.875%, što je znatno smanjenje od kamatne stope koju imaju postojeće euroobveznice Zagrebačkog holdinga  a koja iznosi 5.5%, te predstavlja najnižu kamatnu stopu po kojoj se neko poduzeće ili grad zadužilo na navedeni rok na hrvatskom tržištu kapitala. Uspjeh je utoliko veći ako  se usporedi premija koju je Holding ostvario na referentni prinos državne obveznice koja je značajno niža u odnosu na premije drugih europskih gradova (a gradovi imaju još niži rizik od društava u vlasništvu gradova, kao što je Zagrebački holding. Znatan doprinos uspješnosti izdanja proizlazi i iz financijske snage i gospodarskog razvoja Grada Zagreba, koji je sa solidarnim jamstvom podržao novo izdanje Zagrebačkog holdinga.

U strukturi potražnje provedenog izdanja bila je vidljiva snažna potražnja svih kategorija investitora. Ukupno je na primarnom tržištu sudjelovalo 59 investitora, a prednjačili su obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi (29), banke (11), investicijski fondovi (6),  pravne i fizičke osobe te jedna međunarodna financijska institucija. Za naglasiti je da ovo izdanje nije samo povijesno u smislu veličine izdanja na hrvatskom tržištu kapitala, već i u smislu podizanja standarda i kvalitete hrvatskih korporativnih izdavatelja.

Ulogu zajedničkih agenata novog izdanja imale su Privredna banka Zagreb i Zagrebačka banka.

24. travanj 2024 15:07