Tržište kapitala
StoryEditor

Zbog kineske nove godine mršav obujam trgovanja

31. Siječanj 2014.

Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, a obujam je mršav jer se u nizu zemalja ne radi zbog kineske nove godine.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu oko 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji blago porasle.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,30 sati na gubitku 0,1 posto.

Obujam trgovanja je mršav jer se na burzama u Kini, Hong Kongu, Singapuru i još nekim zemljama ne radi zbog kineske nove godine.

Na Tokijskoj su burzi cijene dionica rano jutros porasle, zahvaljujući podacima o rastu inflacije po najvišoj stopi u pet godina, jačanju tržišta rada i rastu tvorničkih narudžbi.

No, kasnije su cijene pale jer ti podaci pokazuju da nastojanja japanske središnje banke u smjeru poticanja rasta gospodarstva i suzbijanja deflacije daju rezultate. Stoga bi se u idućem razdoblju monetarne vlasti mogle suzdržati od novih poticajnih mjera.

I na drugim se burzama trguje oprezno, unatoč jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, jer ulagače ne žele znatnije riskirati prije nego što se stabiliziraju tržišta u razvoju, koja je znatno uzdrmalo smanjenje poticajnih monetarnih mjera američke središnje banke.

Zemlje u razvoju pokušavaju zaustaviti odljev stranog kapitala, pa su ovoga tjedna središnje banke Indije, Turske i Južne Afrike povećale kamatne stope kako bi smanjile pritisak na njihove valute. No, hoće li te mjere biti dovoljne, ostaje da se vidi.

I na valutnim tržištima jutros vlada oprez. Nakon jučerašnjeg oštrog pada, jutros se tečaj dolara stabilno kreće oko 102,45 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je ojačao, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,3650 na 1,3540 dolara.

Jačanje dolara zahvaljuje se podatku o snažnom, 3,2-postotnom rastu američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju, što navodi na zaključak da će Fed vjerojatno nastaviti smanjivati poticajne mjere jer je gospodarstvo dovoljno snažno da ga više nije potrebno agresivno podržavati monetarnim poticajima.

Euro je oslabio i prema japanskoj valuti, pa mu je tečaj pao na 138,70 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 139,80 jena.

15. svibanj 2024 00:13