Tržište kapitala
StoryEditor

Zlato i srebro nastavljaju s dobicima zbog globalnih gospodarskih trendova

16. Svibanj 2016.

Energenti i poljoprivredni proizvodi popravili su bilance ulagača na robnim tržištima, nasuprot ostvarenih minusa s cijenama plemenitih i industrijskih metala. Prosječni dobici ipak su manji no što su se postizali u prva četiri mjeseca ove godine. Za pluseve do početka svibnja najzaslužniji je slabi dolar, ali je valuta SAD-a početkom svibnja dosegla najnižu razinu u godinu dana prema Bloombergovom indeksu dolara koji ga prati u odnosu na košaricu deset vodećih valuta. Zadnjih desetak dana, valuta se ipak oporavila i time pomogla trgovanju robama denominiranim u dolaru, komentira Ole Hansen, rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

- Poremećaji u isporuci sirove nafte iz Kanade i Nigerije privremeno su isključili značajnu količinu barela s globalnog tržišta, dok su politička previranja u Brazilu i deficit isporuka s tržišta u razvoju utjecala na rast cijene šećera. Zbog jačeg brazilskog reala i suše u Vijetnamu porasla je i cijena kave, a i soja je imala značajan skok zbog najava sa značajno manjim zalihama sljedeće godine – osvrnuo se Hansen na tjedni pregled robnih tržišta i dodaje da je cijena industrijskih metala pala zbog željezne rude i čelika koji su pod utjecajem kineskog gospodarstva i špekulacija koliki će biti pad rasta.

S druge strane, zlato i srebro i dalje dobro napreduju, unatoč već ostvarenim povratima na ulaganja od 20 ili više posto. Slab gospodarski rast, sve slabije naznake povećanja kamatnih stopa u SAD-u, okruženje negativnih stopa zbog politike središnjih banaka i devalvacija kineske valute, glavni su razlozi za takav rast zlata i srebra. Potvrđuje to i izvještaj Svjetskog vijeća za zlato za prvi kvartal, a kako se ne očekuje da će ijedan od tih faktora uskoro nestati, mali i veliki ulagači nastavit će s alternativnim investicijama, a tu je prvenstveno najvažnije zlato. Bez obzira na manje usporavanje rasta cijene zlata i srebra u prošlom tjednu zbog oporavka dolara, potražnja je nastavila rasta tako da se veći pad cijene zlata nije ni mogao dogoditi, poručuje Hansen i dodaje da će referendum o izlasku Velike Britanije iz EU-a i svakodnevne promjene na tržištu dionica stvarati dovoljno nesigurnosti, da zlato i dalje ostane sigurno ulaganje.

- Kada je riječ o sirovoj nafti, proces rebalansiranja količine nafte na globalnom tržištu i dalje je pod utjecajem cijene sirove nafte. Smanjenje isporuke iz zemalja koje nisu članice Opeca, prvenstveno od proizvođača iz škriljevca u SAD-u, podupire smirivanje situacije s ‘poplavom‘ nafte u opticaju, kao i povremeni prekidi poput nedavnih u Kanadi i Nigeriji – pojašnjava Hansen i kaže da se smanjuju zalihe ponajprije u SAD-u, a fokus se usmjerava na rafinerije i njihovu potražnju za sirovom naftom.

Cijene sirove nafte s vremenom će se oporaviti, kako bi se privukle investicije i obnovio proces vađenja nafte. No kada će se dogoditi to sjecište potražnje i ponude i dalje je velika nepoznanica koja će utjecati na volatilnost s cijenom nafte u sljedećim mjesecima, zaključuje Hansen u svojim prognozama.

20. travanj 2024 12:03