Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: ‘Ex dividend‘ dan za Adris

26. Lipanj 2013.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje mirno trgovanje, jer na vidiku nema katalizatora za življu aktivnost, a i promet bi mogao ostati nizak jer je počela sezona godišnjih odmora.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa. Crobex indeks oslabio je u ponedjeljak 0,43 posto, na 1.787 bodova, a Crobex10 0,62 posto, na 1.005 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 9,3 milijuna kuna, što je otprilike pet puta manje nego u petak.

- Danas očekujem stagnaciju Crobexa, uz već uobičajeno niski promet. Nema na vidiku katalizatora za živahnije trgovanje. Vjerojatno će biti malo tržišnih sudionika jer je počela sezona godišnjih odmora - kaže Matko Bošković, direktor Direkcije za investicijsko bankarstvo Centar banke.

U fokusu ulagača danas bi mogla biti dionica Adrisa, s obzirom na ex-dividend date, što znači da se od danas povlaštenim i redovnim dionicama te tvrtke trguje bez prava na isplatu dividende od 7 kuna po dionici. Ipak, Bošković ne očekuje da će to značajnije utjecati na današnje trgovanje.

I u ponedjeljak je obujam trgovanja povlaštenom dionicom Adrisa bio vrlo nizak, pri čemu joj je cijena oslabila 0,98 posto, na 281,70 kuna, dok se redovnim izdanjem uopće nije ni trgovalo.

A na Wall Streetu su u utorak cijene dionica nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga dana, jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivali podaci iz gospodarstva SAD-a i umirujući komentari iz kineske središnje banke.

Dow Jones indeks ojačao je 0,69 posto, dok je S&P 500 porastao 0,95, a Nasdaq indeks 0,82 posto. Nakon četiri dana pada, i na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, dok su na europskim burzama najvažniji indeksi stabilni, nakon jučerašnjeg rasta.

18. travanj 2024 17:40