Tržište kapitala
StoryEditor

ZSE: po prvi puta uvode se certifikati bez dospijeća

24. Siječanj 2014.

Zagrebačka burza zaprimila je zahtjev Erste grupe iz Beča za uvrštenje 18 novih certifikata na uređeno tržište Burze, izvijestili su danas sa burze.

Po prvi put bit će uvršteni certifikati bez dospijeća (tzv. open end certifikati), i to turbo long i turbo short certifikati kojima su temeljna imovina dionice Hrvatskog Telekoma. Također, po prvi put bit će uvršteni certifikati kojima su temeljna imovina plin i platina.

Za razliku od certifikata s fiksnim dospijećem (tzv. closed end certifikati), gdje se troškovi financiranja odražavaju u cijeni turbo certifikata (premija na turbo-long certifikat, diskont na turbo-short certifikat), kod turbo certifikata bez dospijeća izdavatelj prilagođava izvršnu i graničnu cijenu turbo certifikata u skladu s troškovima financiranja, stoji u priopćenju.

Kod turbo certifikata bez dospijeća troškovi financiranja certifikata odražavaju se kroz promjenu izvršne i granične cijene certifikata koju će periodički provoditi izdavatelj, a radit će se o tjednim promjenama izvršne i granične cijene.

Trgovanje tim certifikatima na Zagrebačkoj burzi započet će 27. siječnja 2014., zaključuje se u priopćenju.

25. travanj 2024 23:06