Aktualno
StoryEditor

U Čileu počela izgradnja Europskog ekstremno velikog teleskopa

27. Svibanj 2017.

Gradnja najvećeg teleskopa na svijetu, Europskog ekstremno velikog teleskopa (ELT) počela je u petak u Čileu, a kada bude završen bit će to najveći na svijetu optički teleskop, pet puta veći od instrumenta za promatranja kakvi se danas koriste.

Veličina ELT-a ima potencijal transformirati naše razumijevanje svemira, kažu znanstvenici koji stoje iza projekta, a njegovo glavno zrcalo bit će promjera 39 metara.

Smješten na 3000 metra visokoj planini usred pustinje Atacama, instrument bi trebao biti operativan 2024. godine.

Istraživat će podrijetlo prvih zvijezda i galaksija, tragati za planetima koji su slični Zemlji i ispitivati tamnu tvar i tamnu energiju koje dominiraju svemirom.

>>>Novo istraživanje tvrdi da je evolucija čovjeka započela na Balkanu

"To što se ovdje gradi više je od teleskopa. Ovdje vidimo jedan od najvećih primjerka mogućnosti znanosti", rekla je čileanska predsjednica Michelle Bachelet u govoru kojim je obilježila početak gradnje.

Suha atmosfera Atacame osigurava gotovo savršene uvjete promatranja kakve je moguće naći na Zemlji. U tom području trebalo bi biti smješteno oko 70 posto svjetske astronomske infrastrukture do 2020-ih.

Projekt ELT financira Europski južni opservatorij, organizacija koju čine europske nacije, ali i one iz s južne hemisfere. ELT bi prema cijenama iza 2012. trebao stajati milijardu eura, a novi troškovi nisu objavljeni.

29. travanj 2024 09:43