Aktualno
StoryEditor

U deset poznatih brandova flaširanih voda znanstvenici pronašli plastiku

15. Ožujak 2018.

U vodi 10 poznatih brandova pakiranoj u plastičnim bocama znanstvenici su otkrili sitne čestice plastike čija štetnost za zdravlje pojedinca zasad nije poznata ni utvrđena, rezultati su istraživanja američkih znanstvenika.

Testirali su više od 250 boca iz devet zemalja svijeta, među kojima su Libanon, Indija i Sjedinjene Države. Istraživanje što ga je pokrenula organizacija Orb Media vodila JE profesorica na američkom državnom sveučilištu u njujorškom mjestu Fredonia, Sherri Mason.

Svjetski brandovi

Plastične nanočestice otkrivene su u 93 posto uzoraka vode velikih svjetskih brandova poput Aque, Aquafine, Dasanija, Eviana, Nestle Pure Lifea, San Pellegrina, Bislerija, Epure, Gerolsteinera, Minalbe i Wahaha.

Uglavnom se radilo o polipropilenu, najlonu i polietilen tereftalatu (PET).

>>>‘Nitko više nije siguran’: Milijuni ljudi na 5 kontinenata piju vodu s mikroplastikom

Prosječno su otkrili deset plastičnih čestica po litri vode, od čega je svaka bila veća od debljine ljudske vlasi.

"Smatram da se nanočestice oslobađaju tijekom procesa punjenja boca i da većina plastike potječe iz samih plastičnih boca i plastičnog čepa", objasnila je Mason za AFP.

"Brojke nisu katastrofalne, ali su zabrinjavajuće", komentirala je rezultate istraživanja.

>>>Nova prijetnja okolišu: Račići mikroplastiku pretvaraju u nanoplastiku

U ranije provedenoj studiji Orb Medije se pokazalo da su čestice plastike, u puno manjoj količini, pronađene i u vodi iz vodovoda, no ustanovljeno je i da je ona puno sigurnija za konzumiranje.

Zasad nije poznato je li i u kolikoj je mjeri konzumacija vrlo malih komadića plastike štetna jer stručnjaci problem još istražuju.

>>>Šljokice su globalna opasnost i treba ih zabraniti

Ipak upozoravaju da je ranije ustanovljena povezanost između izloženosti organizma plastičnim česticama i razvoja nekih vrsta karcinoma, manje količine spermija kod muškaraca, razvoja autizma i ADHD-a (poremećaja hiperaktivnosti i deficita pažnje) kod djece.

Šefica ogranka za Sjevernu Ameriku nevladine organizacije Oceana, Jacqueline Savitz, koja se bori protiv zagađenja oceana, smatra da su rezultati istraživanja još jedan razlog za donošenje zakona o ukidanju proizvodnje plastičnih boca za vodu.

12. travanj 2024 16:07