Aktualno
StoryEditor

U Hrvatskoj u posljednjih godinu i pol dana živote izgubilo najmanje 14 migranata

13. Kolovoz 2018.

Tragedija blizu mjesta Drežnica, gdje su život u odronu kamenja izgubila dva migranta, nije, nažalost, prvi takav događaj u posljednje vrijeme, piše Novi list.

Prema službenim podacima Ministarstva unutarnjih poslova od početka 2017. godine do 28. lipnja ove godine u Hrvatskoj je stradalo dvanaest migranata, od čega su četiri poginula u prošloj, a njih osam u ovoj godini. Najviše ih je poginulo u Karlovačkoj županiji.

Ipak, podaci nevladine organizacije ponešto se razlikuju. Prema podacima koje je Novom listu ustupila aktivistkinja Centra za mirovne studije Julija Kranjec, u 2017. godini Centar je zabilježio kako je šest osoba izgubilo život pri prelasku hrvatske granice, dok su podaci za 2018. isti kakve je dao MUP.

>>>U Hrvatsku iz BiH od kraja prošle godine ušlo 6.000 ilegalnih migranata

Prema dosadašnjim informacijama uzrok smrti je nesretan slučaj, a još uvijek nije poznato iz koje zemlje potječu migranti, kao niti na koji su način i gdje ušli na hrvatski teritorij. Zadnja vijest iz Policijske uprave Karlovačke govori o tome da će se više službenih informacija moći doznati u ponedjeljak nakon provedenog kriminalističkog istraživanja.

Jedan od stanovnika sela Tomići, Đorđe Tomić, novinarima je ispričao kako su četvorica migranata njemu, kao i ostatku sela kucala na vrata vičući ‘‘policija‘‘.Prema njegovoj verziji priče, migrante je usmrtio veliki kamen dok su spavali ispod ceste.

- Na njih se s 40, 50 metara udaljenosti odlomio kamen, prešao cestu i pao po njima, kazao  je dalje Tomić, inače i predsjednik Mjesnog odbora Drežnica koji je, prema onome što je ispričao novinarima, liječnika vodio do mjesta nesreće, probijajući se džipom po teško prohodnom makadamskom putu.

>>>Bavarska policija počela patrolirati na granici s Austrijom

Kazao je kako je nesretnom muškarcu kamen pao na prsa pri čemu ga je na mjestu usmrtio, dok je drugome udario u kuk teško ga ozlijedivši. Drugog su muškarca, prema Tomićevoj priči, mještani uspjeli izvući i neko vrijeme je bio živ, a zatim je preminuo.

Mjesto tragedije od sela Tomići udaljeno je oko sedam kilometara, a prema neslužbenim informacijama kod preminulih mladića su pronađeni dokumenti koji bi sugerirali kako se radi o državljanima Sirije u ranim dvadesetim godinama.

Mjesto gdje je policija pronašla migrante nalazi se prilično južnije u odnosu na aktualnu ilegalnu rutu od državne granice s Bosnom i Hercegovinom koja vodi područjem uz Generalski Stol i uz Kupu odakle se migranti pokušavaju ilegalno prebaciti u Sloveniju.

29. travanj 2024 09:38