Aktualno
StoryEditor

U Hrvatskoj u srpnju pad broja turista, u Egiptu i Turskoj rast

18. Srpanj 2018.

Turista je u Hrvatskoj u prvih dva tjedna srpnja bilo dva milijuna koji su ostvarili 13 milijuna noćenja, što je tri posto turista manje nego u istim danima lanima te jedan posto više noćenja, piše Večernji.

Čini se da se višak, koji je Hrvatsku lani mučio, prelio Turskoj i Egiptu prije očekivanog, ocjenjuje list i dodaje da Turska u ovoj godini računa da će nadmašiti čak i rekordnih 36,8 milijuna turista iz 2014. Ova im je godina počela s 35 posto više gostiju u odnosu na prva dva mjeseca 2017., a turski turistički radnici vjeruju da će godinu do kraja ispratiti s plusom od 15-20 posto. Brojke rastu i Egiptu, koje je lani ugostio 8,3 milijuna stranaca.

>>>U prvih šest mjeseci 12 posto više turista i 10 posto više noćenja

Uvjeren sam da hiperpotražnje kakvu smo imali lani i zbog koje smo na trenutke imali i problema nema upravo zbog Turske i Egipta. Istina, nemamo isti turistički proizvod kao te zemlje, ali ljudi gledaju i cijene, uspoređuju, biraju. Lani su naši hotelijeri osjetno podigli cijene i bez problema su punili sobe. Nemamo im što zamjeriti, no čini se da te cijene ove godine nemaju istu prođu - kaže Večernjem Boris Žgomba, predsjednik Udruge putničkih agencija pri HGK i vlasnik turoperatora Uniline.

>>>HAC i ARZ do 15. srpnja naplatili 1,35 milijardi kuna cestarine, 5 posto više nego lani

Ekstrapotražnja izostaje, ali nema katastrofe, nećemo ostati prazni i sezona će na kraju biti malo bolja od lanjske. No očito opet počinju godine kada se moramo malo više pomučiti za svakog gosta - zaključuje Žgomba.

30. travanj 2024 21:05