Aktualno
StoryEditor

U Hrvatsku sve više dolaze visokoobrazovani gosti

14. Kolovoz 2018.

U Hrvatsku počinje dolaziti sve više visokoobrazovanih turista i s višim mjesečnim primanjima, prenosi HRT posljednje istraživanje Instituta za turizam.

Automobil je prijevozno sredstvo kojim dolazi najviše turista u Hrvatsku, njih čak 64 posto. Udio je bitno veći ako se tome pridodaju vozila koja imaju smještajne kapacitete, na 79 posto. Sljedeće prijevozno sredstvo je zrakoplov, njime dolazi 14 posto turista. Manji postotak odlazi na autobus kojim dolazi 4 posto gostiju, donosi istraživanje.

>>>HGK analiza: Procjena povećanja potrošnje hrane i pića u kolovozu

Dominantna kategorija turista u Hrvatskoj, njih 40 posto, su ona kućanstva koja imaju mjesečna primanja od tri tisuće eura i više. Prije tri godine takvih je bilo tek 26 posto.

Uočene su promjene i u prometu jer, iako je prošli vikend bio jedan od najprometnijih, veće gužve su izostale. To upućuje na mijenjanje navika ljudi jer je pojačan promet tijekom cijelog tjedna.

>>>U hrvatskim zračnim lukama u lipnju 11,9 posto više putnika

Ove godine hrvatskih je autocestama prošlo 32,5 milijuna vozila, gotovo 5 posto više nego prošle godine, prema rezultatima na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ. Prihodi bez PDV-a iznose gotovo milijardu i 600 milijuna kuna, što je 100 milijuna više nego lani. Tu je rast čak i veći, gotovo 7 posto, razlog tome je djelomično i to što su ove godine cestarine povećane dva tjedna ranije, već 15. lipnja.

29. travanj 2024 06:50