Aktualno
StoryEditor

U kvotama za potrošnju plavog dizela četiri nova sektora

02. Veljača 2018.

Ministarstvo poljoprivrede u petak je najavilo da će četiri nova sektora ući u sastav dodjele kvote za potrošnju plavog dizela, što će biti gotovo 16,2 milijuna kuna dodatne neizravne potpore sektoru poljoprivrede.

Prijedlog da u dodjelu kvota za plavi dizel uđu četiri nova sektora - tovno svinjogojstvo, pčelarstvo, kopitari (konji, magarci) i peradarstvo - ugrađen je u nacrt novog pravilnika o primjeni Zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu, akvakulturi te na povrat plaćene trošarine na bezolovni motorni benzin za namjene ribarstvu.

>>> Ministarstvo poljoprivrede s 13 milijuna kuna financira srednje strukovne škole

Nacrt tog novog pravilnika Ministarstvo financija je krajem siječnja uputilo u postupak e-savjetovanja, a javna rasprava o njemu traje do 11. veljače. Nakon provedene javne rasprave pravilnik će biti dostavljen Ministarstvu poljoprivrede na prethodnu suglasnost prije samog upućivanja u objavu u Narodnim novinama, jer, kako napominju iz Ministarstva poljoprivrede, pravilnik donosi ministar financija uz prethodno mišljenje ministra poljoprivrede.

Iz Ministarstva podsjećaju da je sredinom 2010. uveden kartični sustav za provedbu sustava potrošnje plinskog ulja obojenog plavom bojom (tzv. plavi dizel) sukladno Zakonu o trošarinama.

Sadašnji korisnici prava na potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom za namjene u poljoprivredi su korisnici izravnih plaćanja, a pravo na potrošnju (tzv. kvota) se obračunava po površini poljoprivrednog zemljišta koje jedan korisnik obrađuje te za stoku za koje je korisnik u prethodnoj godini podnio zahtjev za izravna plaćanja, ili kao paušalno pravo po gospodarstvu.

>>>Tolušić: Poljoprivreda treba biti samodostatna, konkurentna, pametna i održiva

Prošle je godine Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo inicijativu za uvrštavanje novih sektora u sastav dodjele kvote za potrošnju plinskog ulja obojanog plavom bojom poljoprivrednicima u sektorima koji nisu korisnici izravnih plaćanja.

Stručno povjerenstvo, u čiji su rad uz stručne službe ministarstva i pratećih institucija bili uključeni i predstavnici akademske zajednice iz područja poljoprivrede, identificiralo je četiri nova sektora proizvodnje u kojima postoji potreba korištenja plavog dizela. Riječ je o sektorima tovnog svinjogojstva, pčelarstva, kopitara (konji, magarci) i peradarstva.

Također, kako bi se osiguralo jednako postupanje prema svim kategorijama stoke koje su obuhvaćene sustavom dodjele kvota za plavi dizel, predloženo je uvrštavanje u sustav izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja tih kategorija (goveda, konji, ovce, koze, svinje, perad).

>>>Tolušić: 447 tisuća kuna dobit će šest hrvatskih proizvoda za zaštitu izvornosti

Prijedlog je utemeljen na ekonomskim i proizvodnim pokazateljima potrošnje goriva u pojedinim proizvodnjama i omogućuje potrošnju od oko 40 milijuna litara plavog dizela, što implicira gotovo 16,2 milijuna kuna dodatne neizravne potpore sektoru poljoprivrede kroz oslobođenje plaćanja trošarine, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

"Ovo je vrijedna potpora našim poljoprivrednicima, pogotovo onima koji su do sad bili nepravedno zakinuti za plavi dizel. Do sada su plavi dizel mogli dobiti samo poljoprivrednici koji obrađuju zemljište, ali ne i naši svinjogojci ili pčelari koji ne posjeduju poljoprivredno zemljište, a koji također vrijedno rade svoj posao i imaju potrebu za gorivom", izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

20. travanj 2024 11:44