Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: 5G - Oružje za uništenje postojećih poslovnih modela

29. Ožujak 2018.

Peta generacija mobilne telefonije podignut će stupanj industrijske automatizacije u upravljanju udaljenim strojevima na najosjetljivijim poslovima, donijeti pametne elektroenergetske mreže i potaknuti razvoj umjetne inteligencije, autonomnog prometa, medicine – gotovo svih djelatnosti, piše Sergej Abramov.

Tomislav Cvetko: Mojih 15 mjera za veće zarade i zadržavanje radnika u Hrvatskoj

Mjere koje predlaže poduzetnik iz Ludbrega teško će prihvatiti bilo koji ministar financija. No tvrtke su si već počele otimati radnike ne birajući sredstva. Problem treba riješiti prije nego što eskalira i preseli se na stranice crne kronike. Pa makar i radikalnim metodama, piše Edis Felić.

Tržište kapitala: Novi zakon štiti ulagače od svega osim od vlastite gluposti

Znatno se proširuje regulativa koja uređuje tržište kapitala i uvodi se niz strožih pravila za glavne aktere. Hanfa dobiva veće ovlasti – procijeni li da rizik nije primjeren ulagaču, moći će trajno zabraniti određene proizvode. Malim i srednjim poduzećima olakšava se pristup burzovnom trgovanju, otkrivaju Tin Bašić i Manuela Tašler.

Guverneri regije: Bankari se u vremenu rasta i niske inflacije pripremaju za više kamate

Šesti susret guvernera održan je u vremenu zatišja, pa je to najbolji trenutak za izazove koji će uslijediti. Monetarne vlasti i bankarski sektor zabrinjavaju zasad nepoznata stajališta novih članova odbora u ESB-u i FED-u koja bi mogla utjecati i na ovu regiju. S Liderove konferencije izvještava Vanja Figenwald.

>>>Novi broj Lidera – Tomislav Cvetko: Mojih 15 mjera za veće zarade i zadržavanje radnika u Hrvatskoj

Davor Mikulić: Za svakih 100 kuna izvoza trebamo uvesti proizvode vrijedne 40 kuna

Isti novinar razgovarao je sa znanstvenim savjetnikom u trajnom zvanju na Ekonomskom insitutu koji je izradio  svjež pregled isprepletenosti različitih proizvodnih sektora u Hrvatskoj i učinka koji imaju jedni na druge, kao i na ukupno gospodarstvo, a za Lider je sažeo neke od najvažnijih uvida i preporuka proizišlih iz njih.

Nj. V. Baterija: Hrvatska industrija nije dočekala novu eru punjača

Klasična industrija u Hrvatskoj ugašena je ili je na izdisaju. Dok Europa stvara baterijski konzorcij, kod nas se baterijama bave startupovi – od Mate Rimca do Davida Uroića – koji su prepušteni sami sebi i svjetskom investicijskom vrtuljku, bez ikakve pomoći države, piše Aleksandar Tešić.

Naplatna televizija: Internetski streaming sve jači konkurent kabelskom i satelitskom TV-u

U SAD-u samo u četvrtom kvartalu 2017. pola milijuna Amerikanaca otkazalo je pretplatu na kabelsku i satelitsku televiziju i prelazi na ‘cord cutting’ servise, koji su stigli i u Hrvatsku: Netflix, Pickbox, OYO, HBO GO, Amazon Prime, Cinestar Premium Plus..., otkriva Željka Laslavić.

Što donosi uvođenje Zakona o obaveznom eRačunu u javnoj nabavi,Zanimljivosti sa Dana otvorenih integracija King ICT, kako craft-proizvođači transformiraju tržošte napitaka  i brojne druge zanimljive teme čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

28. travanj 2024 21:38