Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Andabak - Dizanjem plaća u turizmu moguće je zaustaviti egzodus iz Hrvatske

13. Srpanj 2017.

Premda je i bez vlasničke većine bio prvi čovjek u Sunce koncernu, otkupom 49,99 posto dionica vlastite tvrtke od grčkog fonda MIG Leisure & Real Estate počinje novo poslovno poglavlje za Jaku Andabaka, Sunce koncern te dragulj u kruni te tvrtke – Bluesun hotele. Odmah nakon ponovnog stjecanja većinskog vlasništva u Sunce koncernu Andabak je izišao na burzu.

Regija nam je već uvelike potrošena, više se ne može računati ni na radnike iz BiH ni iz Srbije. Morat ćemo ići dalje. Lako je moguće da ćemo tražiti ljude od Rumunjske preko Poljske do Azije. Moramo se ozbiljno pripremiti na to jer čak i ako ljudi iz Hrvatske budu radije birali ostati tu i raditi te čak i ako uspijemo privući sadašnje migrante, još će nam nedostajati zaposlenika – Andabak.

Od početka lipnja, naime, vrijednosnica Sunce koncerna uvrštena je na Redovito tržište Zagrebačke burze s pomoću koje Andabak, koji danas drži 84 posto tog poduzeća, namjerava prikupiti dodatni kapital za nova ulaganja. Da ne bi povrijedio burzovna pravila i utjecao na one koji su zainteresirani za dionicu, o tome nevoljko govori premda je jasno da Sunce koncern i Bluesun hotele u doglednoj budućnosti očekuje nov zamah u turističkoj djelatnosti. S vlasnikom Sunce koncerna razgovarali smo o tome kako Bluesun hoteli stvaraju vlastiti ekosustav i kako riješiti teškoće s nedostatkom radne snage u turizmu. Iako se to pomalo čini kao znanstvena fantastika, Andabak se nada da bi rast plaća u turizmu mogao preokrenuti trend iseljenja iz Hrvatske.

Više o dokapitalizaciji, viziji i izazovima ispred koncerna Sunce pročitajte u u intervjuu s Andabakom u novom broju tiskanog ili digtalnog Lidera.

19. travanj 2024 20:15