Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera - Neočekivana računica: Udjel sive ekonomije manji je od 8% BDP-a

20. Prosinac 2017.

Siva ekonomija u Hrvatskoj ‘teška‘ je 26,2 milijarde kuna! Prema podacima koje smo dobili iz Državnog zavoda za statistiku (DZS), udio sive ekonomije u bruto domaćem proizvodu iznosi 7,5 posto. Velika je to razlika od procjena koje smo imali prilike vidjeti prije nekoliko godina. Tada su Svjetska banka, ali i neke konzultantske kuće samostalno radile procjenu sive ekonomije u Hrvatskoj i dobila se brojka od nevjerojatnih 13 milijardi eura, odnosno gotovo 100 milijardi kuna ili 30 posto BDP-a.

Siva ekonomija u Hrvatskoj ‘teška‘ je oko 26 milijardi kuna. Ta procjena Državnog zavoda za statistiku čak je četiri puta manja od dosadašnjih. No, dosad se procjenjivalo prema metodologiji primjenjivanoj za nerazvijene afričke države.

No, kako su nam objasnili stručnjaci, metodologija kojom se koristila Svjetska banka razvijena je inicijalno za afričke zemlje te nije davala pouzdane rezultate u europskim državama. Riječ je, naime, o modelu u kojem se mjerenjem poreznog opterećenja, kvalitete institucija, troškova rada, veličine javnog sektora, sklonosti plaćanju poreza i udjela samozapošljavanja dobivaju procjene udjela sive ekonomije u gospodarstvu. Prema navedenom modelu, udio sive ekonomije u Njemačkoj iznosio bi oko 15 posto BDP-a, a procjena njemačkog Ureda za statistiku iznosi 5,5 posto. Isto tako, hrvatski iznos od gotovo 100 milijardi kuna značio bi da je svaka treća kuna prošla mimo zakona, službenih kanala i statističkog izvještavanja.

Detaljnije pročitajte u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

27. travanj 2024 02:43