Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Pervan vs. Florian - Bitka za Vukovar

19. Travanj 2017.

Investitori iz Italije i Švedske nude velike investicije u Vukovar. Svaki bi otvorio 500 radnih mjesta u tvornicama parketa odnosno klik-namještaja. No od Hrvatskih šuma traže dugoročne ugovore – svaki za četvrtinu ukupne isporuke najkvalitetnijega slavonskog hrasta.

Florian traži 80.000 kubika hrasta

Talijanska drvna industrija Florian grupa nedavno je pohodila upravo Vukovar i najavila projekt ulaganja u gradnju tvornice finalnih proizvoda od drva, u što je spremna uložiti 25 milijuna eura i zaposliti oko 500 radnika. Ondje se istaknulo da nakon pet tvornica u Hrvatskoj Talijani imaju veliku želju u Vukovaru otvoriti šestu. Za Vukovar su, rekli su, zainteresirani zbog blizine spačvanskog bazena, odnosno dostupne sirovine vrlo kvalitetnoga slavonskog hrasta, a navodno i odličnoga geostrateškog položaja Vukovara te zakonskih povlastica. – Mi smo spremni, samo čekamo da donesete odluku – poručio je vlasnik Elvio Florian vladi Andreja Plenkovića kraj kojega je na predstavljanju projekta bio još jedan HDZ-ovac, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, zbog čega se stekao dojam kako je investicija gotova stvar.

Pervan nudi klik-namještaj

A dok se tinta na njihovu projektu nije ni osušila, Ministarstvu poljoprivrede javio se i drugi potencijalni investitor u Vukovar. Riječ je o tvrtki Bjelin, odnosno Pervanovo, u vlasništvu najpoznatijega švedskog Hrvata Darka Pervana. On već ima tvornicu troslojnog parketa u Ogulinu, a odnedavno i u Bjelovaru, bivše Tehno drvo koje je kupio od Joze Kalema. Švedski je poslodavac odmah nakon dolaska u Bjelovar svim radnicima povećao plaće i dao ugovore na neodređeno, a sada najavljuje i novi ciklus investicija u bjelovarski pogon, ali i šire. Postoje ulagačke opcije A i B, a sve ovisi o – dostupnosti sirovine, hrvatskog hrasta.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

18. travanj 2024 13:58