Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Upravljanje zgradama - Tržište teško 6 milijardi kuna posluje na rubu zakona

20. Lipanj 2017.

Tržište upravljanja zgradama u Hrvatskoj vrijedi oko šest milijardi kuna godišnje! Tolika je potencijalna pričuva koju godišnje uplaćuju vlasnici stanova u Hrvatskoj. Ako se pretpostavi da upravitelji zgrada uzimaju deset posto tog iznosa, što je uvriježena cifra, lako je izračunati da dobiju 600 milijuna kuna.

No što upravitelji rade s tim novcem?

Nedostatak usklađenih pravila kojima bi se regulirao rad upravitelja jedan je od najčešćih problema tog tržišta. Zakonska regulativa svodi se na uredbu staru dvadeset godina, a upravitelj može biti svatko, neovisno o tome koliko se (ne) odgovorno ponaša prema pričuvi onih koji ga plaćaju.

Jedan od naših sugovornika, koji je htio ostati anoniman, kaže kako je to de facto ‘nagrada za rad‘. – To je njihov novac s kojim oni mogu što hoće, od plaćanja radnika, troškova do isplate dobiti. Upravitelj mora imati hladni pogon, dežurstva i zaposlenike – kaže naš sugovornik. Ističe kako postoje upravitelji koji imaju vrlo sofisticirane službe, ali postoje i oni koji to rade ovlaš, bez ugovora i na rubu zakona.

>>> Obnova pročelja: Zagreb građevinarima u idućih šest godina osigurava posao od 2,5 milijardi kuna

- Pravo je pitanje dobivaju li upravitelji i proviziju od dobavljača. Neki upravitelji zarađuju dodatno tako što surađuju s raznim majstorima koji im daju popust, a stanarima zgrada naplaćuju punu cijenu. To su u velikom dijelu novci zgrade. Vama vodoinstalater treba možda jednom godišnje, ali upravitelj koji ima mnogo zgrada u portfelju zove ga 100 puta godišnje. Upravitelj će uvijek dobiti bolju cijenu od vas kao privatne osobe – kaže naš sugovornik naglašavajući da to ne rade svi upravitelji, ali neki rade.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

29. travanj 2024 04:37