Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte tko su lovci a tko lovina u maloprodajnom biznisu

12. Svibanj 2022.

Iako je ulazak poljskog fonda Enterprise Investorsa dobro razdrmao domaće tržište maloprodajnih lanaca u relativno kratkom razdoblju, daljnja konsolidacija, prema svemu sudeći, neće biti laka jer pretpostavlja preuzimanje većih igrača iako je prvo pravilo biznisa da svatko ima svoju cijenu. No velike ribe velik su zalogaj, a male, koje je svakako lakše progutati, nisu toliko hranjive, zato će biti interesantno vidjeti kako će se sve dalje razvijati u bari koja postaje sve tjesnija. Odavno se već u hrvatskoj maloprodaji nije dogodila konsolidacija takvih razmjera kakvu upravo provodi poljski private equity fond Enterprise Investors, započeta 2018. preuzimanjem omiškog Studenca. U ovo tjednoj temi tjedna, Manuela Tašler istražuje tko su lovci a tko lovina u maloprodajnom biznisu.

Poslodavci smatraju da se dugoročna održivost hrvatskoga gospodarstva može postići jedino velikim povećanjem broja zaposlenih u privatnom sektoru, što je potpuno suprotno trendu. Privatnici ne mogu radnike namamiti ni za hrvatske uvjete visokim plaćama, a država zapošljava punom parom. Zato je, poručuju iz HUP-a, nužno porezno rasteretiti rad. Država i sindikati, očekivano, time nisu oduševljeni. Što će biti s poreznom reformom u vrijeme kada HUP-ov prijedlog za povećanje plaća država ignorira a sindikati napadaju. O poreznim reformama piše Ksenija Puškarić. 

Nakon serije vanjskih šokova koji su obilježili 2020. i 2021., potkraj prošle godine počele su se pojavljivati naznake optimizma i gospodarskog oporavka. Međutim, takva očekivanja brzo je rasplinuo novi neočekivani vanjski šok, ruska agresija na Ukrajinu, koji je donio dodatne probleme u opskrbnim lancima, povećao cijene energenata i dodatno potaknuo rast inflacije. Ima li i dalje mjesta za optimizam, može li monetarna politika ublažiti inflaciju a da pri tome ne izazove recesiju, kad će Europska središnja banka zaoštriti monetarnu politiku te što za banke i potrošače znači ulazak Hrvatske u europodručje sljedeće godine, neke su od tema o kojima je razgovarala Antonija Knežević sa  Zdenkom Adrovićem, direktorom Hrvatske udruge banaka, koji je između ostaloga rekao kako treba favorizirati zaduženja uz fiksne kamatne stope.

Hrvatska pošta u proteklih je nekoliko godina prošla paralelno kroz nekoliko tranzicija i reorganizacija: unutarnju sistematizaciju rada i praćenja produktivnosti, digitalizaciju, akvizicije i najveće investicije u povijesti poslovanja. Na čelu tih procesa sjedio je Ivan Čulo, kojem je nedavno izglasan novi mandat predsjednika Uprave i koji je ekskluzivno za Lider najavio nove projekte koji će utjecati na zaposlenike Hrvatske pošte, na njezine korisnike, ali i na konkurenciju koja posluje na hrvatskom tržištu. Što je sve ispričao Željki Laslavić saznajte u novom broju.

Novinari poslovne scene svoj put ovoga tjedna nastavljaju u Osijeku, poslovna znanja donose priču o Bullwhip effectu, dok Marija Zuber u rubrici Savjetnik piše o novim obavezama ugostitelja. 

Uz novi broj stiže i poseban  Liderov prilog, Lider invest Zapad.

24. travanj 2024 21:34