Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte zašto je Indija mnogo više od joge i Gandhija

28. Srpanj 2022.

Aishwarya Rai. Priyanka Chopra. Bez obzira na to jeste li muškarac ili žena, ta ste imena teško mogli ignorirati. Dvije, prema mnogima, najljepše svjetske missice ikad stižu iz – Indije. Ukupno ih je ta zemlja iznjedrila šest. Joga. Osim ortodoksnih vjernika (bez obzira na to koju vjeru prakticiraju) gotovo nema Zemljanina koji nije zavirio u svijet najstarije tjelesne discipline, danas obožavane u svakom zakutku globusa. I, da, tu je i Mahatma Gandhi, čovjek koji je 1947. Indiju izveo iz kolonijalizma i uveo je u svijet slobode i demokracije. Nenasilno. I to bi za većinu, kada je o Indiji na prvu riječ, bilo – to. Zašto je Indija mnogo više od joge i Gandhija saznala je Gordana Gelenčer u ovotjednoj temi tjedna, a saznala je i što to Europsku uniju čini 51. američkom državom.

Medical Intertrade jedna je od četiri velike veledrogerije u Hrvatskoj i jedina u privatnom domaćem vlasništvu. U rujnu prošle godine, nakon smrti Radwana Joukhadara, osnivača i spiritus movensa kompanije, njegova supruga Jasenka Joukhadar preuzela je upravljanje i postala žena s najvećim vlasničkim portfeljem u Hrvatskoj, koji je prošle godine ostvario više od 2,7 milijardi kuna prihoda. U svom prvom intervjuu govori o situaciji na tržištu te o planovima i sudbini grupacije u kojoj su veleprodaja, lanac ljekarni Joukhadar i tvornica Yasenka u Vukovaru. U sjedištu kompanije u Svetoj Nedelji s Goranom Litvanom je vodila emotivan razgovor. Ondje se čuvaju uspomene na osnivača, kao i njegova vizija samostalnog razvoja kompanije koja, prema riječima vlasnice, nastavlja poslovati samostalno.

Događa se često da i ne znamo kakve sve mogućnosti za razvoj biznisa imaju domaći poduzetnici dok se ne popriča s nekima od njih, kao što je Davor Paić. U tri godine od osnivanja proizvođač malih brodica-glisera Rand Shipyard, tvrtka koju Paić vodi zajedno s kolegom i prijateljem Fabjanom Viđakom, razvio se od startupa do tvrtke koja ima 130 zaposlenih. I tek su se zahuktali jer planovi su mnogo veći, ne samo u proizvodnji, nego žele razviti i segment najma brodica. Paić je po struci pravnik, a Viđak građevinski inženjer, a počeli su razvijati posao brodograditelja. Sve je o njihovom poslovanju otkrio Edis Felić u rubrici Poduzetnici.

Za sada nema ni govora o dovođenju u pitanje Zakona o gradnji i njegove odredbe koja ovlašćuje općine i gradove na donošenje odluka o zabrani gradnje iako je Visoki upravni sud nedavno ukinuo jednu takvu općinsku odluku. Sličnih presuda bilo je i prije. Tri nužna koraka da se napokon riješi problem sezonske gradnje otkrio je Hrvoje Kačer u Savjetniku.

Ovaj tjedan novinari Poslovne scene opisali su malo gospodarstvo Zagreba, a uz novi broj Lidera možete pročitati i ljetni prilog Trend.

20. travanj 2024 13:59